Nyckeldatumet skapar stor oro

Zlatan en av stjärnorna som påverkas

Reporter: Andreas Käck

Publicerad:

Alla europeiska ligor och klubblagsturneringar ska vara färdigspelade den 30 juni.

Det är Uefas förhoppning, meddelar organisationen.

Om datumet passeras orsakar det problem för en rad stora stjärnor – däribland Zlatan Ibrahimovic.

Beslutet att flytta fotbolls-EM till nästa sommar ska delvis ha tagits av hänsyn till klubbarna. Flera internationella medier har rapporterat att de stora ligorna varit ”extremt angelägna” om att avsluta sina säsonger för att kunna kora mästare och lösa upp- och nedflyttning.

Uefa har under tisdagen meddelat att förhoppningen är att alla ligor och klubblagsturneringar ska vara färdigspelade den 30 juni i sommar.

– Man måste göra sitt yttersta för att spela färdigt. Om det sedan blir 30 juni eller 30 augusti är irrelevant, säger Jonas Olsson i Viasat.

Kontrakten löper ut

Men faktum är att datumet visst är relevant. För spelare som Zlatan Ibrahimovic, Edison Cavani, Olivier Giroud med flera (se faktarutan nedan) är det till och med ett nyckeldatum.

Deras kontrakt löper nämligen ut just den 30 juni, så om tidsplanen skjuts fram måste de i så fall förlänga.

Ett litet problem för spelare som ändå tänkt stanna kvar i sina klubbar, men ett större problem för spelare som Zlatan Ibrahimovic, vars framtid är osäker.

Foto: Marco Luzzani / Getty Images Europe

”Analyserar”

Nu kan Fifa tvingas kliva in med en nödlösning.

– Vi analyserar situationen med coronaviruset och vad det kan få för konsekvenser för fotbollen runtom i världen. Detta innefattar bland annat situationen med utgående kontrakt. Vi kommer snart att ha mer information att delge, säger en talesperson för Fifa enligt Glasgow Times.

Publicerad: