Hammarbyspelaren ber om ursäkt efter kommentaren

Publicerad 2020-03-23

SVT-dokumentären ”Den vackra spelet” har väckt reaktioner.

Bland annat försvararen Jean Carlos de Britos fördomsfulla kommentarer om Odilon Kossonous ålder.

”Jag har lärt mig av den här episoden att tänka över på vilket sätt man uttrycker sig”, säger de Brito i ett sms till Expressen.

SVT:s dokumentär ”Det vackra spelet” släpptes i veckan. Ett tv-team har följt Hammarbys tidigare spelare Odilon Kossonou från det att han scoutades i Elfenbenskusten och senare värvades till Hammarby för att sedan säljas vidare till Club Brügge.

En av scenerna som har väckt reaktioner utspelar sig i Hammarbys matsal där ett annat nyförvärv – ytterbacken Jean Carlos de Brito – uttalar sig om Kossonous unga ålder.

”Förstår att det låter fördomsfullt”

Med flera lagkamrater närvarande ifrågasätter de Brito Kossonous ålder på ett sätt som framstår som fördomsfullt, genom att antyda att det fuskas med födelseregister i Afrika, varpå Kossonou hävdar att han är 18 år.

Nu ber de Brito om ursäkt offentligt.

”Det vi pratar om i filmen är en kort del av den vänskapliga diskussion vi hade runt bordet, och jag uttrycker mig på ett sätt som jag förstår låter fördomsfullt och det ber jag verkligen om ursäkt för. När det här spelades in hade jag just kommit till klubben och jag var verkligen imponerad av Odilons fysik och av honom som fotbollsspelare, och jag tyckte att det var otroligt att han nått så långt i sin utveckling trots att han bara var 18 år”, skriver han i ett sms till Expressen.

”De var goda vänner”

En av spelarna som fanns vid bordet var målvakten Davor Blazevic.

”Jag ser på diskussionen som så att runt bordet sitter personer från lite olika länder/med olika bakgrund och där jag och Kalle (Björklund) behärskar spanska som liknar portugisiska som de Brito pratar och därmed kan översätta/förklara det som sägs till Odilon. Vilket vi också gör. Jag kan ju idag ett drygt år senare inte veta hur Odilon uppfattade det hela där och då men min personliga uppfattning är att det inte rådde någon negativ stämning vid bordet och att Jean och Odilon var goda vänner under hans tid och att de mig veterligen fortfarande har kontakt”, skriver han i ett sms till Sportbladet.

En annan scen som väckt reaktioner är en ordväxling under en akademimatch i Elfenbenskusten där Hammarby scoutade Odilon Kossounou.

”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk”, säger sportchefen Jesper Jansson.

”Det har du helt rätt i – närmare bestämt kolsvart”, svarar chefscouten Mikael Hjelmberg.

Hjelmberg lägger sedan till:

”Han kan inte skjuta, vet du. Han har fan inget tillslag alls”, varpå Kossounous agent Patrick Mörk svarar: ”Vilket ofta afrikanska spelare har”.

Ångerfullt uttalande

Något som fick Hammarbys vd Henrik Kindlund och ordföranden  Richard von Yxkull att göra gemensamt uttalande.

Angående vissa av ordväxlingarna och kommentarerna som finns med i dokumentären är de klart olämpliga. Även om inspelningen är ca ett och ett halvt år gammal och en hel del har hänt i klubben sedan dess ger det här oss skäl till att tillsammans fortsätta att arbeta med hur vi uttrycker oss och vad vi säger”.

I samma pressmeddelande uttalade sig även Jesper Jansson ångerfullt om sina och Mikael Hjlembergs kommentarer.

För Sportbladet kommenterar vd:n Henrik Kindlund också händelsen kring matbordet på Årsta.

– Det som Micke och Jesper säger i Afrika och det som sägs på Årsta har ju hänt och det är två dialoger som vi inte på något sätt står bakom som klubb, påpekar han.

Vad säger att det är en engångshändelse och inte en kultur som finns i Hammarby?

– Jag sitter inte med vid borden eller är finns med i omklädningsrummen så jag kan inte ge några garantier för att det inte sker, men jag har talat med spelare och ledare efteråt och det är absolut inte deras uppfattning att våra afrikanska spelare blir utsatta för diskriminering eller blir mobbade på något sätt. Odilon var en del av spelargruppen. I dokumentären känns det som att han kommer till Årsta för första gången i januari, men då har han varit hos oss tre gånger innan i sammanlagt sex-sju månader.

– Men det är bara att konstatera att vi får fortsätta jobba med värderingsfrågor och hur vi uttrycker oss. Bortsett från att det är en fantastisk historia (Det vackra spelet) finns det saker som inte är bra.

Sportbladets krönikör Simon Bank skriver i en krönika att ni bör börja arbeta med ni tänker också och inte bara hur ni uttrycker er ?

– Det vi menar, det tror jag han (Simon Bank fattar också) är att det inte är ett systematiskt problem. Vi upplever inte att det är systematiskt, vi tar hand om folk, de är en del om gruppen och är inkluderade. Då hamnar det ganska mycket i jargong, sättet att uttrycka sig på. För att lyfta diskussionen i samhället i stort och inom fotbollen är det att värderingarna går åt rätt håll. Jag tycker att det är en positiv utveckling. Då är det som ligger kvar ofta jargong och språkbruk, det ska man förstås också arbeta med.