Bengal kastad mot sittplatspubliken – derbyt blev uppskjutet

avFredrik Jönsson, Per Bohman, Simon Norberg

Derby mellan Djurgården och Hammarby.

Då hann inte spelarna mer än ut på planen innan en bengal kastades från ståplatspubliken rakt mot folkmassan på långsidan, där flera barn befann sig.

– Som jag förstår det har de fått tag på den som kastade och då antar jag att man tar ansvar för det och lagförs, säger Bosse Andersson.

Att derbymatcher i allsvenskan brukar kunna skjutas upp ett par minuter hör till vanligheterna.

Men i dag, när SM-guldjagande Hammarby tog emot Djurgården på Tele 2, kom mötet att bli uppskjuten ett längre tag.

Orsaken bakom är att en bengal kastades från Djurgårdsklacken, på ena kortsidan, rakt mot folkmassan på sittande långsidan.

Kallat till möte

Folk reste sig i panik och släckningsarbete påbörjades.

Samtidigt kallade domaren Mohamed Al-Hakim ut spelarna i omklädningsrummet igen.

Sedan berättade kanalen att matchdelegaten Mikael Hansson kallat till möte med klubbarna och domarna för att se hur de skulle ta matchen vidare.

En stund senare kom C More med beskedet att matchen skulle starta 15.30, vilket den också gjorde.

Efteråt var de båda tränarna besvikna på det inträffade.

– Ingen tycker det är bra om någon slänger en bengal mitt i en folkgrupp, bland människor. Det tycker ingen om, sa Stefan Billborn.

”Tio år i fästning”

Klubbens vd, Henrik Kindlund, uttalade sig efteråt om bengalkastaren. Hammarby var hemmalag och hade hand om säkerheten under matchen.

– Det är otroligt tråkigt och fullständigt idiotiskt. Att kasta en bengal in i en folkmassa med blandad publik det är inte okej nånstans.

Skulle matchen ha spelats?

– VI hade ett matchmöte och alla var överens om att vi upplever att vi kan köra matchen. Men hade det hänt något mer, något liknande så tror jag inte att vi hade kunnat spela vidare.

Hur tar ni det vidare som förening?

– I det här läget så ska vi ta hand om de som drabbades av bengalen, vilket vi har gjort. Sen får vi hjälpa polisen och identifiera han som kastade och hoppas att han får tio år på fästning.

Bosse: ”De har fått tag i honom”

Det finns goda möjligheter att få tag på honom?

– Ja, det tror jag. Han var nog inte maskerad och det blev stort tumult på Djurgårdens läktare, så hade han en luva på sig så åkte den nog av i tumultet. För de övriga Djurgårdssupportrarna var inte nöjda med att han gjorde det där.

En stund senare kunde Bosse Andersson, sportchef i Djurgården, berätta att gärningsmannen identifierats.

– Det hör inte hemma på en fotbollsarena. Som jag förstår det har de fått tag på den som kastade och då antar jag att man tar ansvar för det och lagförs.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM