Både Kalmar och Helsingborg jagade.

Men ett drömmål från Darijan Bojanic, 18, sköt IFK Göteborg till Europa.

– Det är en klart godkänd säsong, men vi saknar pricken över i:et, säger Mikael Stahre

IFK Göteborg, Helsingborg och Kalmar hade alla en chans att knipa tredjeplatsen och därmed den sista Europaplatsen.

För Göteborg var förutsättningarna från vid avspark glasklara, seger mot IFK Norrköping och platsen var deras.

Än bättre blev läget när först Kennedy Igboananike och sedan Robin Quaison gjorde mål för AIK mot Helsingborg redan i första halvlek. För även om Kalmar tog en halvtidsledning mot Mjällby med 2-1 så räckte nu krysset mot IFK Norrköping.

Ersatte Hysén efter skada

Det var också precis vad man hade på Gamla Ullevi i paus, men krysset var skört och skyttekungen Tobias Hysén hade tvingats kliva av med en skadekänning i baksidan.

– Det är ganska svårspelat, lite ställningskrig, sa Pontus Farnerud till C More i halvtid.

Men det visade sig att Hyséns ersättare skulle bli IFK Göteborgs stora Europahjälte. I 55:e minuten fick Darijan Bojanic, värvad från Öster under säsongen, bollen till höger utanför straffområdet, vände upp och sköt ett stenhårt skott i nättaket bakom David Mitov Nilsson. Målet var 18-åringens första någonsin i allsvenskan.

"Saknar pricken över i"

En dryg kvart senare vann samme Bojanic en duell med Cristopher Meneses på högerkanten, klev in i straffområdet och serverade kyligt Lasse Vibe ett öppet mål till 2-0.

Efteråt summerade Mikael Stahre säsongen:

– Målet var att spela om de ädlaste medaljerna och nå Europaplatserna och det klarar vi, men så klart är det inte samma sak som att vinna. Det är en klart godkänd säsong, men vi saknar pricken över i:et, säger han till C More.

Kalmar fyra

Fyra i allsvenskan blir Kalmar efter 2-1-segern mot Mjällby. Smålänningarna får hoppas på att Malmö eller IFK Göteborg vinner Svenska cupen och därmed ger Kalmar en Europaplats.

AIK-Helsingborg slutade 2-1 och HIF slutar femma i tabellen.