Laul möter allsvenska bossarna – så var de

Uppdaterad 2019-02-21 | Publicerad 2019-02-15

Vill du få en suverän inblick i de allsvenska klubbarnas innersta?

Då får du inte missa Robert Lauls nördiga intervjuer med sportchefer, klubbdirektörer och tränare.

– Fotbollsfansen har efterfrågat kvalitetsjournalistik och det får de här, säger Laul, som menar att AIK:s Björn Wesström är Sveriges skickligaste sportchef just nu och att Jens Gustafsson är Sveriges näste förbundskapten.

Följ ämnen
AIK Fotboll

AIK

INTERVJU MED AIK:S ORDFÖRANDE ERIC LJUNGGREN

Eric Ljunggren ställde upp på en intervju med dig. Två dagar senare aviserade han sin avgång som ordförande. Vad ställde du till med?

– Ha ha, ja det kan man fråga sig. Men till Ljunggrens försvar ska jag säga att han hintade under intervjun om att inte fortsätta som ordförande. Tvärtom poängterade han att det viktiga var att det blev rätt sammansättning i styrelsen. Så han visste nog vartåt det lutade. Överlag har AIK tagit många kloka beslut senaste året och hur resonemanget har gått och kommer att gå framöver ger intervjun med Eric Ljunggren en intressant inblick i.

– Jag har också lättare att se Ljunggren ta klivet tillbaka för att bli styrelseledamot än att Bystedt verkligen vill göra det. Bystedt känns mer som en maktspelare. Det skulle för övrigt inte förvåna mig om Ljunggren återkommer i en ordföranderoll nästa år eller nästnästa, och att Per Bystedt vid det laget hoppat av för att göra något annat. 

IFK GÖTEBORG

INTERVJU MED KLUBBDIREKTÖR MAX MARKUSSON

Du träffade Max Markusson på Kamratgården. Rak fråga: verkar han vara rätt man att leda ett krisande IFK Göteborg?

– Ja. Jämfört med Martin Kurzwelly, Mats Gren och Poya Asbaghi är Max Markusson den av Blåvitts moderna makthavare jag har fått bäst intryck av. Medan Kurzwelly inte tycktes förstå fotbollens värld, Gren mer kändes som en maktlysten karriärist än lagspelare och Asbaghi lägger för mycket fokus på fel saker… så gav Markusson direkt ett intryck av att ha koll på både läget och sig själv.

– Det man kan begära av en person i en ny roll är att han skaffar sig en realistisk bild av situationen. Det har Max Markusson gjort genom att gå igenom samtliga avtal Blåvitt skrivit under hela 2000-talet. För att kunna skapa stabilitet över tid, och sedan växla upp därifrån, måste bilden av var föreningen befinner sig här-och-nu vara realistisk.

– I allt detta känner jag mig trygg med Max Markusson. Utöver det framstår han som en bra människa och en ambitiös yrkesman, men då han är ny på posten i en komplicerad värld kommer han säkert gå på ett par minor han också.

SIRIUS

INTERVJU MED NYE TRÄNAREN HENRIK RYDSTRÖM

Henrik Rydström lanserar sig som "en ny tränare" i din intervju. Är det bara fåfänga eller finns det något intressant bakom retoriken?

– Både och. Det finns en enorm fåfänga hos den här tränargenerationen att signalera "vi gör något nytt". Det är fåfängt eftersom fotboll handlar om att vinna saker, att åstadkomma varaktig framgång, att få spelare att överträffa sig själva i match efter match. Inte huruvida metoderna är "nya" eller "gamla". Här har Rydström och den "nya" generationen i Sverige inte bevisat något ännu. Ännu så länge pratar den "nya" generationen mest om sina husgudar, hur de ska utveckla sina spelare och att bollinnehav har ett värde sig.

– Det som är intressant, och på riktigt, är att de här tränarna samtidigt är exempel på att sporten fotboll utvecklas. En träning är inte längre ett sätt att hålla upp tempot mellan matcher, den "nya" generationen förbereder varje pass i timmar, vill hitta övningar som på ett mätbart sätt är direkt överförbara till matchsituationer och värnar om att spelare ska må bra i fotbollsmiljön. Det är naturligtvis väldigt viktiga saker som för fotbollen framåt.

– Att Henrik Rydström talar om spelarens självkänsla i stället för självförtroende gör mig varm i hela kroppen och får mig att älska Rydström för mer än hans koncentrerade, korta bredsida.

ELFSBORG

INTERVJU MED SPORTCHEFEN STEFAN ANDREASSON

Elfsborg har rasat vad gäller anseende, ekonomi och resultat de senaste åren. Kan Stefan Andreasson, som är medskyldig, verkligen vända trenden?

– Nej. Inte i den mening att vi ser Elfsborg som en förening som utmanar om guldet varje år i typ tio år i rad. Den eran är över. I mitten av -00-talet insåg Elfsborg att det gick att konkurrera i toppen utan en alltför vårdslös, ekonomisk satsning. Men mellan 2005 och 2015 har det blivit 80 procent dyrare att komma tvåa i allsvenskan. En småstadsklubb som Elfsborg kommer inte ha råd att hänga med storstadsklubbarna nu när kostnader och löner pressas upp. Enstaka år kan Elfsborg sticka emellan och slåss om Europaplatserna, men åren 2005-2015 kommer aldrig tillbaka till Borås.

– Men det faktumet betyder inte att Stefan Andreasson har gjort några större fel eller avgörande misstag. Att dra in 40 miljoner i sponsorintäkter från en samling gnidna knallar varje år är fan inte dåligt. Klubbdirektörsrollen är ett erfarenhetsyrke, jag har svårt att se någon som är bättre lämpad än Andreasson att hålla Elfsborg kvar i allsvenskan över tid, samt sticka upp i toppstriden nån gång var femte år.

HÄCKEN

INTERVJU MED SPORTCHEFEN SONNY KARLSSON

Sonny Karlsson öppnade sitt hjärta för dig och vällde ut intressanta historier och åsikter. Varför har knappt någon gjort en stor intervju med honom tidigare?

– Ja det är en gåta. Karl'n borde ju ha en egen talkshow på allsvenskan.se. Och då tycker jag ändå själv att han höll igen lite i den här intervjun. Han kunde gått hårdare fram vad gäller konkurrenssituationen i staden Göteborg. Häcken är idag bäst i stan på alla plan och om man likt Sonny kämpat i motvind i 30 år så har han så klart ännu mer i sig än han sa med bandaren påslagen.

– Sedan tycker jag att Sonnys utspel om domarna fått för lite spinn. Storklubbarna och dess supportrar kan ju vara direkt osympatiska i sin känslostyrda domarkritik, men Sonny argumenterar utifrån vetenskaplig grund: lag med stora publikmassor gynnas framför småklubbar som BK Häcken. Sedan kanske man ska ta Sonnys uträkning om hur många poäng Häcken förlorar på detta varje år med en nypa salt, men bilden förtjänar att spridas, för Sonny har rätt.

HAMMARBY

INTERVJU MED SPORTCHEFEN JESPER JANSSON

Jesper Jansson vill skapa vinnarkultur i Hammarby. Kommer han att lyckas?

– "Vinnarkulturen sitter i väggarna", brukar man säga om framgångsrika fotbollslag. Det stämmer förstås inte. Vinnarkulturen sitter i människor och människors förmåga att föra det vidare över tid. Så man får snarare titta på vad det finns för människor i Bajen. Vad har laget bakom laget vunnit? Inte särskilt mycket alls, pokalskåpet är ganska tomt.

– Med det sagt måste man börja nånstans och Jansson har definitivt identifierat något Hammarby måste jobba med. Hans eget konkreta bidrag utöver att sätta strålkastarljuset på problemet är att värva spelare som bidrar med vinnarskalle. Men har Alexander Kacaniklic gått från korgosse till mentalt vinnarmonster under åren utomlands? Det återstår att se.

DJURGÅRDEN

INTERVJU MED SPORTCHEFEN BOSSE ANDERSSON

Bosse Andersson berättade om knepen bakom alla feta försäljningar. Är han Sveriges skickligaste sportchef?

– Nej. Just nu är det Björn Wesström som är herre på den täppan om man ska titta på resultaten. Däremot råder det ingen tvekan om att sportcheferiet är ett erfarenhetsyrke och "Super-Bosse" har varit med sedan långt innan Sportbladet fanns. Han kan alla knep i boken, ja han har ju skrivit delar av den. 

– Intervjun här blev ett exempel på hur han ville använda media för att knuffa upp prislappen på Badji. Genom att bekräfta det kinesiska monsterbudet la han prislappen på en hög nivå för övriga, intresserade klubbar. Nu funkade inte taktiken till hundra procent då Badji "bara" såldes till Rapid Wien, Bosses strategi kunde gett ett ännu bättre utfall, men historien ger en unik inblick i sportchefsarbetet och att Bosse bjöd på det visar hur trygg han är i sin roll.

IFK NORRKÖPING

INTERVJU MED TRÄNAREN JENS GUSTAFSSON

Jens Gustafsson har en rätt unik ledarstil i allsvenskan. Vad är du mest imponerad av?

– Allt. Jag tror att Jens är Sveriges näste förbundskapten i fotboll. Det är uppenbart att Jens är en person som spelarna är beredda att dra ut i strid för. Och han gör det helt utan den gamla tidens machobeteende. Jens Gustafssons har allsvenskans mest kognitiva ledarskap.

– Jens har inte något behov av att posera med sitt ledarskap och sådant märker spelarna direkt. Dessutom är han flexibel rent fotbollsmässigt och låter truppens kvaliteter avgöra vilken fotboll som ska spelas. Det övergripande målet är varken bollinnehav eller omställningar utan att vinna. Det är ganska befriande att höra i dessa "vi ska spela modern fotboll"-tider.

MALMÖ FF

INTERVJU MED SPORTCHEFEN DANIEL ANDERSSON

Daniel Andersson rör sig i en helt annan värld än alla andra sportchefer i allsvenskan. Hans möjligheter är enorma sett till miljonerna på kontot. Stiger det honom åt huvudet?

– Ja, sett till att han inte ville vara med i min podd och endast lät sig intervjuas i textform. Det tror jag inte han hade gjort utan positionen som Sveriges mäktigaste sportchef. Men sitter man på den tronen så kommer man undan med att diktera vissa villkor förstås.

– Men nej, människor av Daniel Anderssons kaliber låter inte pengar stiga honom åt huvudet. Särskilt inte då det är föreningens pengar. En förening han dessutom vårdar oerhört ömt. Daniel Andersson är nånstans det perfekta exemplet på hur allting ska fungera. Han behärskar alla fotbollens delar på och utanför planen – och han är verksam i klubben som hans familj är förknippad med sedan generationer. Googla på ordet "kulturbärare" och Daniel Anderssons namn borde komma först i listan.

Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll

INTERVJU MED SEF-GENERALEN MATS ENGQUIST

Han är en av svensk fotbolls verkliga makthavare. Åt vilket håll vill Mats Enquist styra allsvenskan?

– Hade du sagt det här till Mats skulle han sparkat bakut direkt och svarat att "det är klubbarna som bestämmer, som bestämmer, som bestämmer och jag är ingen pamp, ingen pamp, ingen pamp". Samtidigt visar resonemanget om spelavtalet med Unibet att Enquist har stor makt. Där hänvisar han exempelvis till att klubbarna saknar insyn. Och dialogen med fansen, den som jag beskriver som populistisk, är Enquists hjärtebarn som han är mycket stolt över. 

– Ett lite kortare svar på frågan: Mats Enquist styr allsvenskan åt större intäkter, ökade klyftor och mer supporterdialog.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.