Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-06

Vände och vann mot Finland

Sverige blev mållöst i Istanbul.

Blivande gruppmotståndarna Grekland och Spanien tog båda fina uddamålssegrar under den landskampsintensiva onsdagskvällen.

Om drygt fem månader spelar Sverige EM-premiär mot Grekland i Salzburg. Otto Rehhagels manskap visade på onsdagen hur svårslaget laget är. Nationen som vann EM för fyra år behövde bara fem minuter för att vända underläge till seger mot Finland.

Stuart Baxters två första landskamper som finländsk förbundskapten har alltså slutat med förlust. 0–1 mot Polen härom dagen följdes upp med en ny uddamålsförlust mot Grekland. Men det finländska jublet var stort halvvägs in i den andra halvleken. Ständigt skadade Jari Litmanen, numera i Fulham, gav nämligen Finland ledningen i den 66:e matchminuten.

Krkic magsjuk

Grekland kvitterade dock bara en minut senare genom EM-hjälten och nickspecialisten Angelo Charisteas. En annan spelare från skrällaget som tog guld i Portugal 2004, Kostas Katsouranis, gjorde sedan segermålet med ett fint volleyskott i den 72:a minuten.

Spanien, en annan av Sveriges gruppmotståndare i EM, tog en meriterande seger hemma mot Frankrike. Vänsterbacken Juan Capdevila gjorde matchens enda mål med tio minuter kvar av ordinarie tid. Luis Aragones landslag var utan magsjuke 17-åringen Bojan Krkic. Barcelonatalangen missade därmed chansen att bli den yngste spanske landslagsmannen genom tiderna.

Ryssland, det fjärde laget i Sveriges EM-grupp, hade ingen match inbokad under onsdagen.

Sambaseger

Sverige inleder EM-slutspelet mot Grekland den 10 juni, men innan dess har blågult tre matcher till att slipa på formen. Närmast väntar Brasilien i London den 26 mars. Sambalandet vann på onsdagen mot Irland, Real Madrids Robinho blev ensam om att antecknas i målprotokollet halvvägs in i den andra halvleken.

Ukraina, som Lars Lagerbäcks landslag ställs mot i EM-genrepet den 1 juni, spelade 1–1 borta mot Cypern. Slovenien, som möter blågult den 26 maj, föll på onsdagskvällen med 1–2 hemma mot Danmark. Jon Dahl Tomasson (straff) och Nicklas Bendtner var danska målgörare.

– Vi visade att vi har ett samspelt lag, sade Arsenalanfallaren Bendtner till nyhetsbyrån Ritzau.

Sverige ställs mot Danmark i kvalet till VM 2010, ett kvalificeringsspel som inleds i höst.