Kritiserar polisen: ”Kan inte förklara sig”

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-08-29

Det kokar i Stockholmsfotbollen.

Djurgården och Hammarby riktar kritik mot polisens krav inför derbyt.

– De har inte kunnat förklara sitt agerande på ett vettigt sätt. Då blir vi frustrerade, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Följ ämnen

På söndag är det Stockholmsderby i allsvenskan. Hammarby tar emot Djurgården på Tele2 Arena, men nära inpå matchen förändrades förutsättningarna radikalt – på grund av polisen. De kräver nämligen en publikneddragning på 2 000 åskådare. En åtgärd som får stora praktiska och ekonomiska följder för klubbarna.

Varför vill polisen dra ner antal åskådare?

– På grund av omfattande pyroteknik i samband med derbyt mot AIK i våras den 20 maj, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Blev ni överraskade?

– Både och. Det har skett publikneddragningar även tidigare i allsvenskan för klubbar som Malmö och AIK. Från 2016–2018. Så vi är medvetna om att det är ett verktyg som polisen använder sig av. Men vi riktar kritik kring hur polisen har hanterat den här frågan under sommaren. Samarbetet brukar fungerar, men inte den här gången.

”Kan inte ge vettig förklaring”

Varför?

– När det är så kallade högriskmatcher så får vi alltid ett tillstånd om att ordna matchen. I tillståndet skriver polisen en mängd olika villkor, och då har vi ofta diskussioner. Under mina 6,5 år i Hammarby så har vi alltid kunnat diskutera saker med polisen: antal ordningsvakter, staket och sådana grejer. Och då förklarar polisen hur de har tänkt och varför de vill göra något. Vi kan i sin tur föreslå något annat. En diskussion där båda parter blir nöjda med lösningen.

Så brukar det alltså vara. Men den här gången?

– När det gäller publikneddragningar har det gått i stå med polisen. Vi har ställt en massa frågor som vi inte får svar på. Polisen kan förstås ha relevanta skäl, men de har inte vi fått ta del av. De har inte tagit sig tiden att förklara beslutet på ett vettigt vis. Det är huvuddelen i vår kritik. Det känns olyckligt.

Sämre samarbete med polisen

Men får publikneddragningar verkligen något effekt på bruket av pyroteknik på läktaren?

– Där sätter du huvudet på spiken. Vi vet verkligen inte. Eftersom vi inte vet vad polisen är ute efter. Vilket problem vill man utreda? Publikneddragningar ska öka säkerheten, menar polisen. Det är möjligt att de har rätt i det.

Kindlund upplever alltså att samarbetet med polisen försvårats och att det krävs större tydlighet i samband med matcharrangemang.

– Det här är jätteviktiga frågor för oss och vi känner en frustration.

Förlorar hundratusentals kronor

Hur reagerar supportrarna på beskedet?

– De är besvikna. Ett derby ska ju vara en publikfest och då vill man inte ta bort 2000 platser. Det är 1000 djurgårdare och 1000 hammarbyare som inte får se matchen. Samtidigt ska vi vara ärliga och säga att det finns en problematik kring pyroteknik och användandet av det. Det har varit ett par situationer de senaste åren där vi inte heller varit nöjda med hur pyrotekniken har hanterats. Men som läget är just nu är ingen nöjda: inte Djurgården, inte Hammarby, inte supportrarna och jag tror inte heller att polisen är nöjda med läget.

Vad får neddragningen för praktiska och ekonomiska konsekvenser?

– Vi tvingas flytta en stor grupp som köpt lösbiljetter från den nedre kortsidesektionen till andra sektioner. Det är stor logistik och folk blir förstås besvikna. Rent ekonomiskt kommer vi förlora i runda slängar 400 000 kronor i tappade publikintäkter.

Även Djurgården är klart frustrerade över polisens agerande.

Djurgården menar att beslutet år ytterst olyckligt och kommer, tillsammans med Hammarby, att ta upp ärendet med polismyndigheten”.