HeatoN: ”Våldet i e-sport är inget man tänker på”

Publicerad 2019-02-16

En vanlig kritik mot e-sporten är våldet i vissa av spelen.

Ett av sportens allra största namn, Emil ”HeatoN” Christensen, slår däremot ifrån sig.

– Själva våldsaspekten i det hela är inget man tänker på eller ens reflekterar över, säger han.

Sportbladets Kristoffer Bergström skriver i en krönika om våldsaspekten i de e-sporter som kategoriseras som FPS – det vill säga förstapersonsskjutare. Det innefattar enormt populära spel som Counter-Strike, Call of duty och Battlefield – för att nämna ett fåtal.

”E-sporten måste göra upp med våldet som inte är förenligt med idrotten”, skriver Bergström.

Den svenske e-sportlegendaren Emil ”HeatoN” Christensen, 34, har läst krönikan.

– Innehållet är bra och många viktiga punkter tas upp, säger han till Sportbladet.

Är det för mycket våld i spel som CS:GO för att det ska kunna vara en idrott?

– Absolut inte i mitt tycke. När man fraggar (”dödar”, reds. anm) någon så är det som att göra mål i fotboll. Själva våldsaspekten i det hela är inget man tänker på eller ens reflekterar över.

I exemplet Counter-strike används termen ”terrorist” för att beskriva det anfallande laget medan försvararna är ”anti-terrorister”. För att vinna ska terroristerna antingen plantera en bomb eller eliminera alla sina motståndare.

– Det är helt klart ett känsligt ämne, men jag tycker inte att det är ett problem alls, precis som det inte är det i filmer eller serier. Men det kanske är något filter på det som kan behövas under en period i framtiden, med andra färger i stället för blod till exempel och utbytta namn på lagen, samt att ”bomber” byts ut mot något mindre känsligt. Det tror jag hade gjort e-sporten mer rumsren för personer som inte förstår den, och hade accelererat att det tas emot av folk som inte vet något om sporten. Men det behövs absolut inte som en permanent lösning.

Om det är tekniskt möjligt, tycker du att e-sportturneringar borde stänga av till exempel blodeffekter?

– Svår fråga. För oss alla e-sportare som lever med detta dagligen är blodet inget man tänker på, men samtidigt så skulle nog ingen bry sig speciellt mycket om man bytte ut blodet mot en annan färg.

"En fullträff ska inte likna ett mord", skriver Kristoffer Bergström. Håller du med om det?

– En fullträff känns absolut inte som ett mord, utan kan liknas vid att göra mål i hockey eller fotboll. Det är tävlingssidan och lagspelet som jag älskar med e-sport. Om det hade liknat mord så hade jag hållit på med något annat.

I maj avgörs om e-sporten bjuds in i värmen eller inte av Riksidrottsförbundet – som ska avgöra om det är en idrott eller inte. Ett ja skulle innebära att e-sporten får stora summor för att växa.

Men Emil ”HeatoN” Christensen har i princip inga förhoppningar om att e-sporten ska accepteras av förbundet.

– Inte alls om jag ska vara ärlig. E-sporten, som nog borde kunna klassas som Sveriges största sport i dagsläget sett till antalet utövare, skulle få stora delar av RF:s resurser, och det tror jag inte att de är speciellt intresserade av. Allt detta snack om huruvida e-sport är idrott eller inte känns i mitt tycke som ett svepskäl för att hålla ute den mest ökande sporten i världen.