Böndernas ilska mot Vasaloppet

Uppdaterad 2019-02-23 | Publicerad 2018-03-06

Svenska lantbrukare har visat sitt missnöje mot helgens Vasalopp.

Anledningen är att tävlingen bara serverat vegetariska rätter till åkarna efter målgång.

– I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar, skriver Martin Moraeus, regionordförande LRF Dalarna, på Facebook.

Andreas Nygaard och Lina Korsgren vann herrarnas respektive damernas Vasalopp 2018.

Efteråt fick arrangören kritik för att föråkarna som skulle hålla spåret rent från ny snö låg för långt före tätklungan. Men det har även uppstått irritation från oväntat håll.

”Hur tror ni det känns?”

För att minska sin klimatpåverkan valde Vasaloppet att under årets upplaga enbart servera vegetarisk lasagne till åkarna efter målgång. Ett beslut som inte uppskattats av Sveriges lantbrukare.

”I Evertsberg går spåret bokstavligen rakt igenom Älvdalens största mjölk- och köttgård. Hur tror ni att det känns när det arrangemang som man gör stora uppoffringar för, väljer att bygga sin miljöprofil genom att bojkotta de produkter man producerar? Hur tror ni att det påverkar viljan att ställa upp även i framtiden? Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften.”, skriver Martin Moraeus på LRF Dalarnas (Lantbrukarnas riksförbund) Facebook-sida.

Ordföranden för Sveriges nötköttsproducenter, Jan Forssell, stämmer in.

– Man får gärna servera vegetarisk lasagne men kom inte och påstå att Vasaloppet blir grönt på grund av det. Hela spåret ligger på lantbrukares mark och man är helt beroende av dem. Man menade nog inget illa från Vasaloppet, men man har inte tänkt efter och inte sett till helheten, säger han till Landlantbruk.se.

Kallade till möte

Redan under söndagen hade Vasaloppet och dess VD Eva-Lena Frick snappat upp kritiken och bjöd in Martin Moraeus till ett möte.

– Vi är ledsna över situationen som har uppstått. Vår ambition är att samarbeta med den lokala och regionala näringen och vi är ledsna över att det har uppfattats på detta sätt. Vi är inte emot kött, vi serverar kött, och vi kommer att ha kött även framledes, säger Eva-Lena Frick till Landlantbruk.se.

Efter mötet var Martin Moraeus nöjd.

– Detta har svidit ordentligt i hjärtat på bönder som står i ladugården och lyssnar på Vasaloppet medan de sköter om djuren. Vi enades på mötet om att de skulle återkomma med ett förtydligande och jag tror att det kan bli bra om det får ta lite tid, säger han.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Följ ämnen i artikeln