Läsning för kvinnor som tar poker på allvar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-31

Läs och lär av Dan Glimnes pokerteori

Enstaka gånger rekommenderar jag här böcker som gör dig till en insiktsfullare spelare, och nu är det dags igen: ”Women’s Poker Night”, med undertiteln ”Stories and Strategies from the Feminine Side of the Felt”, torde utgöra obligatorisk läsning för varje kvinna som tar poker på allvar.

Boken är en antologi med bidrag av många kända namn, som Cyndy Violette, Kathleen Watterson, Toby Leah Bochan som skrev ”The Badass Girl’s Guide to Poker” och Barbara Enright, den enda kvinna som nått finalbordet i VM.

Här finns en bred rikedom av dyrköpta erfarenheter och insikter, men en som återkommer i kapitel efter kapitel är den att kvinnor har ”svårare för att trycka på avtryckaren”, som Kristy Gazes formulerar det. ”Det finns en killerinstinkt som inte är naturlig för kvinnor, men som man kan skaffa sig med tiden.”

Det ligger ju i pokerns komplexa natur att det på samma gång är både ett socialt och ett antisocialt spel; hur trevlig stämningen än kan vara vid bordet, är man där för att skilja motspelarna och deras pengar åt... vilket kräver en hänsynslöshet som kvinnor har svårare för, enligt de många vittnesmålen i den ytterst läsvärda boken. Poker är ”ett spel av män, för män” som Barbara Connors formulerar det, och kräver för att nå framgång att kvinnor förvärvar den killerinstinkt som naturen tydligen försett de flesta män med.

Och boken är nyttig även för de män som vill få en bättre förståelse för det kvinnliga tänkandet – och kanske också borde lära sig att uppföra sig bättre vid bordet, om det till äventyrs brister på den punkten. Detta är ännu ett genomgående tema i boken: de otaliga och oförskämda karlar som inte kan hantera att förlora mot kvinnor.

Det passar i sammanhanget att återge en klassisk anekdot om Herbert Tingsten, legendarisk – fast något dryg – chefredaktör för DN en gång. Vid en bättre middag fick han en ung dam som bordssällskap, men ignorerade henne måltiden igenom och först till kaffet vände han sig mot henne och frågade i högdragen ton: ”Och hur gammal är fröken då?” ”Tjugoett”, svarade hon artigt. ”Bah”, sa Tingsten. ”Det är ingen ålder, det är ett kortspel!”

Då rann sinnet på den unga damen, som fräste tillbaka: ”DET ÄR SKITGUBBE MED!” Köp boken – det är den värd!

Följ ämnen i artikeln