Protesterade mot tvångsaborter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

De flesta människorättsaktivister som sitter fängslade i Kina har dömts för brott mot statens säkerhet.

Men i vissa fall har de dömts för ”vanliga” brott, även om åtalen varit politiskt motiverade.

Chen Guangcheng är blind och fick därför inte läsa på universitetet. Han är självlärd jurist och har i flera år arbetat som juridisk rådgivare åt kvinnor som tvingats till abort eller sterilisering som ett led i Kinas ”ett-barnspolitik”. I september 2005 sattes han i husarrest och året därpå dömdes han till fyra år och tre månaders fängelse för att ha ”förstört allmän egendom och blockerat trafiken”.

Kvällen innan rättegången greps hans försvarsadvokater av polisen och domstolen utsåg i stället en försvarare som aldrig hade träffat Chen. Polisen stängde av ett stort område runt domstolsbyggnaden för att hindra Chens anhängare från att komma dit. Tio polismän stod vakt utanför bostaden så att hans fru, Yuan Weijing, inte kunde komma till rättegången.

Domen överklagades men flera nyckelvittnen som uppgav att de hade blivit torterade för att vittna mot Chen Guangcheng greps av polisen så att de inte skulle kunna delta i den nya rättegången. Domen fastställdes.

Förra året blev Chen Guangcheng slagen och sparkad av sex andra fångar på fångvaktarnas order, som straff för att han hade vägrat att få huvudet rakat. Rakat huvud är en symbol för brottslingar i Kina, och Chen vägrade för att han anser att han är oskyldigt dömd.

Yuan Weijing är oroad över sin mans psykiska hälsa, eftersom han inte kan läsa eller skriva i fängelset. Hon har inte fått tillstånd att ge honom böcker eller skrivmaterial på blindskrift. Yuan Weijing och parets treåriga dotter bevakas av sju polismän som står vakt utanför bostaden dygnet runt.

Amnesty International

Följ ämnen i artikeln