Jonna Sundling: ”Längdskidåkning kan vara rätt tråkigt”

Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2019-11-23

I fjol tog Jonna Sundling, 25, klivet rakt in i världseliten.

Där tänker hon stanna.

I en stor intervju med Sportbladets Skidsnack ger hon sin syn på ledarkarusellen i landslaget, den ryska gravidboomen och tvingas välja vem i norska landslaget hon skulle starta ”beef” med.

– Skidåkning kan ju vara rätt så tråkigt, så det kan behövas lite sånt, säger hon i podden.

Följ ämnen
Längdskidor

Världscupdebuten var blygsam: En 52:a plats hemma i Östersund på 10 kilometer fritt i februari 2015.

Pallen var desto mäktigare. Charlotte Kalla gick på knock – och krossade såväl Marit Bjørgen som Therese Johaug. De båda distanserades med 36 respektive 54 sekunder och Kalla gick mot ett succé-VM i Falun.

För då 20-åriga Jonna Sundling skulle det dröja några år till innan hon själv fick kliva högst upp.

Segern i fristilssprinten i Lillehammer för ett knappt år sedan var startskottet på hennes hittills mest framgångsrika säsong där hon följde upp med ytterligare två pallplatser och en individuell VM-final i sprint.

– Lillehammer är min favoritbana, just för att jag tog min världscupseger där. Jag gillar också banorna som är tuffa och utmanande, säger Jonna Sundling när hon begår ytterligare en debut – i Sportbladets podd Skidsnack.

När Skidsnack når Jonna är hon på plats i Gällivare – där säsongsdebuten står för dörren. Först 10 kilometer klassiskt på lördagen och sedan klassisk sprint på söndagen.

– Min form har varit varierande på hösten, men både toppar och dalar. Men nu känns det relativt stabilt. Jag hoppas att kroppen är med mig, säger hon.

Har du några förväntningar?

– Jag har inga direkta resultatmål. Jag vill känna att jag gjort så bra ifrån mig som möjligt den dagen och känna att jag är nöjd, samtidigt vill jag åka bra och stå på pallen.

Det har varit en skadedrabbad sommar och höst för det svenska landslaget. Hanna Falk har opererats, Viktor Thorn är långtidsskadad, Stina Nilsson står över i Gällivare med en ond axel och Ebba Andersson tvingas kasta in handduken hela 2019.

– Det är så klart jättetråkigt, man blir lite nedstämd i början, men sedan måste man fokusera på sig själv och göra sitt jobb. Man går vidare. Jag hoppas verkligen att de som har det tjorvigt just nu repar sig och kommer tillbaka.

Trots den framgångsrika fjolårssäsongen, 17:e i totala världscupen och 9:a i sprintcupen, gör sig Jonna Sundling inga illusioner om att hon är självskriven när laguppställningen plitas ner.

– Jag är inte alls säker på att få köra det jag vill. Ingen är skriven i sten. Man måste få prestera för att få åka.

Hur är det att verka i en miljö med sån extrem konkurrens?

– Det kan vara lite tufft, samtidigt är det en orsak till att vi är så bra och blir ännu bättre. Vi har många som kan köra mot varandra och peppa varandra. Det går inte att chilla under ett träningspass. Det gäller att vara på tårna hela tiden.

Vill sudda bort sprinterstämpeln

Hennes största framgångar har kommit i sprint, men under förra säsongen togs stora kliv även i distansloppen. I den avslutande touren i Québec slutade hon nia i 10 kilometer masstart och totalsexa i touren.

–Jag har fått en stämpel som sprinter och försöker sudda ut den. Jag vill bli en allroundåkare och blir det mer och mer.

Bland årets stora mål finns att åka och fullfölja Tour de Ski.

– Jag har länge velat åka men inte känt mig riktigt redo, inte känt att jag har det som krävs för att åka så många tävlingar i rad. Nu känner jag mig redo för det.

När Petter Northug nu lagt skidorna på hyllan finns en plats ledig för att bli skidvärldens nya retsticka. En plats Jonna Sundling själv inte tänkt abbonera på. Men bråken mellan Petter och svenskar som Emil Jönsson och Calle Halfvarsson hör till.

Tvingas välja Heidi Weng

– Det är lite roande ändå, att det händer en del grejer. Annars kan ju skidåkning i sig vara rätt tråkig. Det behövs lite sånt här så jag tycker inte det skadar.

Vem skulle du vilja starta beef med i noska landslaget?

– Haha, jag vet inte om jag skulle vilja vara i en sån smet. Jag vet faktiskt inte.

Inte ens Heidi Weng?

– Ja, kanske hon. Hon är väldigt rolig.

Och hon kan väl vara rätt bitsk?

– Ja, det kanske hon är. Så det kanske är hon då.

En ständigt pågående diskussion är distansskillnader mellan damer och herrar i världscupen, något som bland andra tidigare landslagsåkare Maria Rydqvist vänt sig mot.

En skillnad även Jonna Sundling ställer sig frågande till.

– Jag fattar inte riktigt varför det ska vara så stor skillnad. Lite skillnad kan det absolut vara, men när vi åker femton kilometer och de åker tre mil, så fattar jag varför det ska behöva vara.

– Jag skulle vara öppen för att vi ska åka lika långt, det skulle inte kännas något konstigt.

”Ska gå fort hela tiden”

Även på andra punkter ser hon förbättringsmöjligheter för internationella skidförbundet, Fis.

– Ibland har de lagt väldigt långa sprintbanor och det har inte blivit den fart en sprint ska ha, utan mer återhållsamt i början. En sprint ska gå fort från start till mål. Jag gillar när det går fort hela tiden.

Det kommer det inte göra när sprinten avgörs i Åre i den nya norsk-svenska Ski Tour 2020. Den avslutas med en 400 meter lång uppförsbacke.

– Förmodligen så gynnar det trad-åkare. Det är roligt att de har variation och visst kan man avsluta med en backe, men kanske inte 400 meter. Jag tycker inte om det.

Det är inte bara skademässigt som det varit en turbulent säsong för skidlandslaget. På tränarsidan ska landslagschefen Rikard Grip tvingats bort för att ersättas av Jonas Peterson – som sparkades efter bara fem månader efter en schism med vallateamet.

– Absolut har det märkts av, men jag har ändå känt att de som ska sköta det får lösa det. Jag har inte försökt lägga så mycket energi på det. Det har löst sig nu och det känns som att de fått till det bra.

Hade nekat graviditetsuppmaning

I Ryssland har man också haft bortfall i landslaget – av helt andra skäl. Efter uppmaning från skidpampen Jelena Välbe har flera åkare blivit gravida och missar hela säsongen. 24-åriga Julija Belorukova, 27-åriga Jelena Soboleva, 25-åriga Tatjana Alesjina och enligt uppgifter även Anastasia Sedova, 24 år. En säsong som är mästerskapslös och därför lämplig för barnafödande, enligt Välbe.

Välbe.

En nyhet som tagits emot med viss förvåning och munterhet i Sverige.

– Det är kanske lite speciellt, men jag tror inte hon vill vara elak. De blev ju gravida också, så de ville väl det. Men det var ju lite förvånande att höra. Någon är ju yngre än mig också, men det är väl ändå ett bra tillfälle om man vill ha barn i vår ålder.

Hur hade du själv reagerat om en svensk ledare kommit med en sån uppmaning?

–  Haha, jag hade sagt: ”tack, men nej tack. Inte nu”.

Lyssna på hela intervjun med Jonna Sundling här.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.