Hoff: Förlåt, hoppas ni inte hatar ridsport nu

Göteborg lider av ekonomisk baksmälla efter EM-festen. Till det kommer obrukbara fotbollsplaner på Heden.

Till stadens alla fotbollsspelande pojkar och flickor vill jag å ridsportens vägnar (och som före detta fotbollsförälder) säga: Förlåt, förlåt, förlåt. Hoppas ni inte kommer att hata ridsport nu.

Själv har jag nyktrat till efter den sportsliga berusningen, toppad av finaldagens guldyra. Det är inte alldeles behagligt. Festen i Göteborg var en ögonöppnare. 

Med facit i hand kan jag bara konstatera. Intresset för ridsport på toppnivå i Sverige är nog inte större än den var i Göteborg. 

Alla de stolarna som gapade tomma och blå på Ullevi talade sitt tydliga språk. 

Den publik som kom var helt fantastisk, entusiastisk och sportslig. Bara guldstjärnor där. Stämningen på finaldagen var oförglömlig. Men ett avgränsat Ullevi med plats för 27 000 åskådare var uppenbarligen alldeles för stort och kan inte ses som annat än en glädjekalkyl av arrangören. 

Som mest satt drygt 15 000 personer på läktarna, på söndagen då Peder Fredricson tog hoppguldet. Men både under lördagens dressyrfinal och fredagskvällens dramatiska laghoppningsfinal var det glesare. 

Det finns säkert en rad olika förklaringar och ursäkter till varför inte biljettförsäljningen gick bättre. Men faktum är att EM i Göteborg var den största ridsporthändelsen i Sverige sedan VM i Stockholm 1990. För mig är det ofattbart att inte fler supportrar gjorde allt för att vara på plats då. 

Årets våtaste dröm för ryttarna

För oss som på olika sätt lever med ridsporten på toppnivån har hela detta år varit en enda lång upptrappning mot EM. För ryttarna har det varit årets våtaste dröm. Att rida ett stort mästerskap inför hemmapubliken slår allt.

Förväntningarna var höga. Därför gjorde också Sportbladet den största satsningen någonsin på ridsport och gav ut en hundra sidor tjock bilaga, Ridsportbibeln, och följde upp med en intensiv bevakning under hela veckan. 

Nu räknas ridsporten som vilken annan sport som helst. Med det följer att vi skriver om allt, även sura saker som ekonomiska förluster och förstörda fotbollsplaner för ungdomar.

Det har rört upp känslor på sociala medier. Men varsågoda, ska man räknas på riktigt är det så här det fungerar. Bara att tugga i sig.

Dags att skruva ner tonläget

Att gapa om att ridsport är förtryckt, inte får varken uppmärksamhet eller pengar är lätt. Att pallra sig iväg och köpa en biljett till ett medialt hett EM, där det satsats stora summor från både Göteborg stad och sponsorer, verkar svårare. För att inte tala om ryttarnas satsningar. Så dags att skruva ner tonläget. 

Tv, kanske ni tänker nu. SVT gjorde ju en storsatsning. Var det därför inte publiken kom? Nja, knappast.

Flest tv-tittare under hela EM, 515 000, hade sista rundan av söndagens finalhoppning då Peder Fredricson tog guld. Observera, sista rundan. Det var den söndagens elfte mest tittade program i SVT. Flest tittare hade Saltön, 1,5 miljoner.  

Nästan lika många män som kvinnor tittade och en klar majoritet var 60 år och äldre.  

Jag har kollat på andra tillfällen då SVT sänt ridsport direkt och kommit fram till att ridsport på tv ligger ungefär där, ungefär en miljon färre tittare än per sändning än till exempel damfotboll och skidor. 

Jag blir jäkligt less

Det är fakta. Det får inte mig att älska ridsport mindre, eller tycka att ridsporten ska ha mindre media. Men det får mig att bli jäkligt less på dem som påstår att ridsporten inte uppmärksammas eller räknas, inte så sällan i aggressiva ordalag. 

Totalt såldes cirka 123 000 biljetter under den fantastiska EM-veckan. Inte illa, men klart under förväntan. Rättare sagt sisådär 12 miljoner kronor ifrån. 

I genomsnitt säljs drygt 70 000 biljetter till Göteborg Horse Show, GHS, torsdag kväll till och med söndag. Rekordet är 89 000, världscupfinaler i både hoppning och dressyr en påskhelg. Inte långt från detta EM, alltså.

Jag trodde absolut att det skulle komma många fler till Ullevi. På så sätt var EM en besvikelse. Nu har jag låtit det hela sjunka in och kan bara lugnt konstatera att det är så här stor som svensk ridsportpublik är, varken mer eller mindre.  

Tomas Torgersen, tävlingsledare för GHS och i år även EM, är inne på samma spår. Det han vill bygga vidare på nu är känslan att ridsporten tagit klivit in i den stora allmänna sportvärlden. Sportbarer sände finalerna, fyrspannskörningen på stan var en succé och att Peder Fredricson är en toppatlet står nu klart för de flesta sportintresserade. 

Men ett VM i Göteborg? Dagen efter guldfinalen på Ullevi lät Tomas Torgersen undslippa tanken. Nu är han mer tveksam, även om han inte helt övergett tanken.  

Själv känner jag bara, nej för bövelen. Sitter man upp på för höga hästar kan fallet bli riktigt smärtsamt. 

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.