”Skjutit en missil varje gång jag varit där”

Sveriges mäktigaste idrottskvinna om hotet från Nordkorea, den ryska konspirationen och dopade tjejen som vann hennes hjärta

Uppdaterad 2017-12-01 | Publicerad 2017-11-27

Gunilla Lindbergs blick mörknar.

Sveriges mäktigaste idrottskvinna har precis fått frågan om hur hon ser på de idrottare som dragit den olympiska rörelse hon arbetat för i 48 år i smutsen.

För Sportbladet berättar 70-åringen om nordkoreanska missiler, den ryska konspirationen och den dopade idrottare som ändå lyckades vinna hennes hjärta.

– Vi stängde av en 19-åring som sa att hon tyckte att hon var så tjock att hon hade tagit bantningspiller. Då känner man sig väldigt berörd. Stackars lilla tjej utan ledare eller någonting.

Gunilla Lindberg.

Gunilla Lindberg sitter i Internationella olympiska kommitténs högsta beslutande organ och är högst ansvarig för förberedelsearbetet inför spelen i Sydkorea i februari. En position svenskan nått efter en 48 år lång karriär i den olympiska rörelsens tjänst som började som sekreterare på Sveriges olympiska kommittén.

”Då var jag helt desperat”

När hon tar emot i SOK:s lokaler i Stockholms Stadions ena torn gör hon det nyss hemkommen från Pyeongchang med glädjebeskedet att alla faciliteter nu är helt klara inför spelen. Detta efter ett frenetiskt arbete med påtryckningar och hot från Lindberg själv.

– De var helt hopplösa de tre första åren, då hände ingenting. Jag var helt desperat och såg bara dagarna och åren försvinna och ingenting hände. De hade en väldigt instabil situation i landet då och bytte president tre gånger vilket hade stor inverkan på organisationskommittén. Jag är inne på min fjärde ordförande för själva spelen nu och nu känns det jättebra. Det är faktiskt ganska unikt att man är färdig så här tidigt.

Gunilla Lindberg beskriver de testtävlingar som hållits som lyckade och räknar även med att biljettförsäljningen nu ska komma igång. Den senaste rapporten är att 52 procent av biljetterna till tävlingarna är slut.

Men det finns saker som i alla fall oroar omvärlden.

Bara 80 kilometer från Pyeongchang ligger den nordkoreanska gränsen. Ett grannland som med sina missiltest och allt mer infekterade dialog med bland annat USA:s president Donald Trump skapat politiska spänningar som sträcker sig lång bortom OS-området.

– De har skjutit en missil varje gång jag varit i Sydkorea, säger Gunilla Lindberg obesvärat.

Varje gång?

– Ja, i alla fall ofta. Men det får jag reda på hemifrån. När man är där så märker man ingenting men det är alltid någon som ringer.

Är du orolig?

– Nej, jag har varit där så många gånger så jag känner mig trygg. Sydkoreanerna är trygga så då är jag också trygg. Det är ingen som får panik där eller gör någonting överhuvudtaget.

Har IOK någon dialog med Nordkorea om det här?

– Nej, men IOK-presidenten (Thomas Bach) har haft överläggningar med ledningarna för respektive land, med Ryssland, Kina, USA och Sydkorea, så det känns väldigt säkert just nu. Man är en enig grupp så det kommer inte hända någonting under spelen.

Det är du säker på?

– Ja, det är jag säker på.

”Ett sorgligt kapitel i idrottshistorien”

Gunilla Lindberg återkomma ofta till fenomenet dialog. Hon vill ha en olympiska rörelse som inkluderar istället för att exkludera och har tidigare slagit tillbaka hårt mot kritik när OS tilldelats länder med sämre demokratisk utveckling, som till exempel Kina och Ryssland. Efterspelet till spelen i ryska Sotji 2014 är dock något som fortfarande hemsöker IOK.

Efter spelen avslöjades en massiv konspiration där den ryska staten har anklagats för att ha dopat upp emot 1000 av sina idrottare. I dokumentären Ikaros beskriver visselblåsaren Grigory Rodchenkov hur han hjälpte till att manipulera ryska dopningsprover genom att mitt under spelen smuggla ut dem från testlabbet och byta ut innehållet i flaskorna.

Flera ryska idrottare har efter att skandalen uppdagats och kartlagts i den så kallade ”McLaren-rapporten” nu stängts av från OS.

– Det är ett oerhört sorgligt kapitel i idrottshistorien. Att det kunde hända överhuvudtaget under ett OS är för mig mycket märkligt, säger Gunilla Lindberg som även var inblandad i arrangemanget av spelen i Sotji.

Hur kunde det hända?

– Ja, hur kunde hända...

Har ni något svar på det?

– Nej, vi har inte något svar på det. Det var måste ha varit en väldigt väl förberedd organisation.

Hur ser du på anklagelserna att det skulle ha varit styrt av den ryska staten?

– Det är ju organiserat av någon. Det är inte organiserat av idrottsmännen själva även om man måste ha varit medveten om vad man gjort för som idrottsman är man ju ansvarig för sina handlingar. Men jag tror inte att man organiserade det hela. Det finns en hjärna bakom någonstans men sen vem eller vad den hjärnan är får vi se i utredningarna nu. Vi ska få dem presenterade för oss vid ett möte om tio dagar.

De utredningarna är Oswaldutredningen (som ska utreda fusk och oegentligheter som hängde samman med Sotji-OS) och Schmidutredningen (som ska utreda det systematiska och institutionaliserade fusk som det ryska idrottsministeriet med tillhörande apparater anklagats för).

Du som jobbat med OS så länge, hur känns det personligen när någon utnyttjar spelen på det här sättet?

– Det känns väldigt tråkigt. Det känns mer än tråkigt. Det känns som att man svärtar ner något som egentligen är så väldigt fint. Nu är det inte bara OS det gäller utan idrotten i stort men just när det som hände i Sotji uppdagades... Nej, det var inte några roliga dagar eller veckor. Det är det fortfarande inte eftersom vi inte vet vad det blir av det.

Hur ser du på att fler av de längdskidåkare som nu stängts av från OS ändå får tävla i världscupen?

– Det är lite märkligt i sig men vi får väl se vad som händer om två veckor när vi får alla rapporter och ett större perspektiv på hela händelsen. Men vi råder ju bara över OS. Vi kan inte gå in i olika förbunds verksamheter.

Men du är helt övertygad om att de fuskade under OS?

– Det är det beslut vi kommit fram till. Det är inte helt lätt för det finns ju inte så mycket bevis att gå på och det är därför utredningarna tar så lång tid. Enligt all juridik i alla länder i världen måste du ha bevis på någonting för att kunna fälla dem men jag tror att vi kommer fatta ett starkt beslut och sedan går de till Cas (Idrottens skiljedomstol) och så får vi se hur långt juridiken håller.

Hur har ni gjort för att undvika att det här ska kunna hända igen?

– Antidopningsarbetet utvecklas hela tiden. Det är fler och fler tester och metoderna för att finna otillåtna medel utvecklas också. Nu sparar vi proven i tio år och det var därför vi kunde få tag i de från Peking och London som var dopade då även om det var lång tid efteråt. Men ingen ska känna sig säker. Samtidigt fordras det mycket utbildning, säger Lindberg.

”Hon var 19 år och tyckte hon var för tjock”

Det hon syftar på är problemet att mängder av dopningsfall inte handlar om medvetet fusk utan istället ren okunskap.

– De flesta fall vi tog från Peking och London hade ätit kosttillskott som vi i Sverige varnar för. Vi varnar alla idrottsmän för att äta sådana tillskott eftersom vi inte kan garantera att de är rena.

De gjorde det av misstag?

– Ja.

Kan du då ändå känna med dem på något sätt?

– Nej. Man ska inte stoppa i sig något som man inte vad det vad det är. Det vet de om för det är stränga straff men här krävs det mycket utbildning. En del tillskott är väl rena men bland de märkena kan det finnas en burk som inte är hundraprocentigt ren och då åker du fast för dopning. Vad jag förstår av våra läkare har inte heller tillskotten den effekt man tror utan du klarar dig väldigt bra med vanlig mat.

Här stannar Gunilla Lindberg till. Intervjutiden har precis runnit ut men det är samtidigt som om en liten springa till sist blottats i hennes professionella fasad.

Hon är en passionerad anhängare av den olympiska rörelsen och de goda ting hon tror att den kan åstadkomma men har också fått kritik för att inte tydligt nog ha sagt ifrån när rörelsen hamnat snett. Kritiker menar att hon kanske är för fäst vid sina olympiska ringar.

När du pratar med Gunilla Lindberg ger hon också ett, om än varmt ändå, bestämt intryck. En trygg person med ett rationellt synsätt snarare än det sentimentala.

Men visst finns det undantag. Det visar sig också gälla bland alla de dopade idrottare hon sett dra OS och hennes livsverk i smutsen.

– Vi stängde av en liten gymnast från Vietnam kommer jag ihåg. Jag tror det var i Peking. En 19-åring som sa att hon tyckte att hon var så tjock att hon hade tagit bantningspiller. Då känner man sig väldigt berörd. Stackars lilla tjej utan ledare eller någonting. Men det är ju så. Antingen har du gjort något eller så har du inte gjort något.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.