”Jag är genuint orolig över vågen av rasism”

Johan Tornberg stöttar Leon Cadeis kamp

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2019-03-13

I vinter har tonen hårdnat på isen i ungdomshockeyn.

Det anser Johan Tornberg, som jobbar i 15-årige Leons förening Västerås IK, och uppmuntrar klubbarna att höja vaksamheten gentemot sina egna spelare.

– Det har blivit en lavin av dåligt språkbruk och rasism, säger han.

Johan Tornbergs starkaste minne av oförblommerad rasism i hockeyn är 14 år gammalt. Han var ungdomsledare i Västerås och lärde sig vilken skada ord kan orsaka.

– Jag höll en gråtande kille i mina armar. Jag grät själv. Han hade blivit kallad jävla apa av motståndarna. De sa att han skulle hoppa upp i ett träd efter hockeymatchen.

”Han retar gallfeber på andra”

Sedan dess är Tornberg på sin vakt. Han är i dag tv-expert men har kvar en fot i VIK och tituleras årskullsansvarig. I den rollen stöter han ofta på Leon Cadei Hackley som spelar i U16.

När Johan Tornberg hör 15-åringen berätta om påhoppen brinner det i huvudet. Det är samma kombination av ilska, frustration och vägran till acceptans som 2005 fick honom att gå in i motståndarnas omklädningsrum och utkräva ursäkter.

– Jag ser att det kulminerar. Det har blivit en våg den här säsongen. Det visar fallet Leon Cadei. Vi pratar inte om att det har skett i ett lag utan i många. Det är oroväckande, säger Tornberg.

Varför sker det nu?

– Jag vet inte. Leon är en fysisk spelare, han retar gallfeber på andra, men han spelar inte fult och har inga matchstraff. Jag förstår att andra blir irriterade av att någon så stor och stark finns på isen, men jag är genuint orolig över vågen av rasism mot honom. Vad händer fortsättningsvis?

”Måste bli tydlig konsekvens”

Varför är det så svårt att komma till bukt med problemet?

– För att domarna inte hör. Och det är inte lätt för 14-, 15- eller 16-åriga killar att säga till en lagkamrat som vräker ur sig saker att dra igen käften. Eller att gå till sin egen tränare och säga ”min kompis kallade någon för negerjävel eller svartskalle”. Men när det kommer fram till tränaren måste det bli en tydlig konsekvens. Det är ett måste.

Vad är en rimlig påföljd från föreningen om en 14-åring varit rasistisk?

– Varje förening borde ha en trappa. Tillsägelse, avstängning, borttagning från träning och så vidare. Det första som ska hända är att man ska söka upp personen man utsatt och be om ursäkt. Sedan tar man sitt straff. Misstag kan göras, men om det upprepas bör det bli en längre avstängning, exempelvis både från träning och spel. En signal som föreningar kan ha är att om förbundet dömer tre matchers avstängning så dubblas den siffran internt.

Johan Tornberg stöttar Leon Cadeis kamp för att rensa upp i språkbruket. Han tycker att tonåringen är modig som vågar berätta och gå till polisen.

”Det har blivit en lavin”

De delar vision av hur hockeyn ska vara. Intensiv och fysisk, det kan gnabbas och psykas, men aldrig att det ska accepteras ett ord om någons hudfärg.

– Vi kan inte vänta, vi ska agera direkt. Jag gillar inte saft- och bullar-kalas. Jag vill markera stenhårt. Det krävs för att ungdomar ska förstå att vi menar allvar med attityder och språkbruk, säger Tornberg.

Vad vill du uppmuntra alla föreningar att göra omedelbart för att stävja rasismen?

– Håll ögon och öron öppna. Det försiggår därute. Ta tag i minsta lilla tendens, så att alla förstår vad som är rätt och fel. För en sak är säker: det här kommer att bli en förbundsgrej. Jag har redan pratat med ledare som larmat om att språkbruket blivit värre. Det har blivit en lavin.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.