Kalla om flygresorna: Det känns inte bra

avAnna Rydén, Kristoffer Bergström

SEISER ALM/STOCKHOLM. Skidsporten är en av de första att påverkas av den globala uppvärmningen.

Ändå ser Charlotte Kalla det som närapå omöjligt att tillhöra världseliten utan att flyga kors och tvärs hela vintern.

– Det känns inte bra, men så är det, säger hon.

Tages-Anzeigers intervju med Gian-Franco Kasper har valsat runt i alla skidintresserade länder. Fis ordförande trivialiserade klimathotet i samma veva som det kom fram att förbundets kongress 2020 skulle hållas i Thailand.

Delar av den svenska VM-truppen är samlad i italienska Seiser Alm för att höghöjdsträna före mästerskapet som inleds nästa vecka. De har inte kunnat undgå att läsa vad Kasper sa.

”Mycket har hänt på några år”

– Vi som håller på med vinteridrott har sett de sista åren att det har varit klent med snö. Framför allt tidigt på säsongen får man jaga snö. Man kan inte förneka det hela som Kasper gör. Det är ett knepigt uttalande som nästan inte känns värt att lägga energi på, säger Daniel Richardsson.

För Charlotte Kalla är klimatfrågorna ständigt närvarande. Hon har ett komplicerat förhållande till dem eftersom hon vill minska sin påverkan, men får svårt att fortsätta sin satsning utan att flyga ibland.

– Det blir väldigt påtagligt i och med att snön är förutsättningen för att vi ska bedriva vår idrott. Jag trodde inte, när jag åkte till Ramsau för tio år sedan, att vi skulle behöva ställa in läger i oktober på grund av snöbrist. Det fanns inte på kartan. Mycket har hänt på några år, säger hon.

”Dra sitt strå till stacken”

Hur ser du på att Fis håller kongress i Thailand?

– Vi gör ett stort klimatavtryck. För att få vår verksamhet att fungera krävs att vi gör flygresor. Det känns inte bra, men så är det. Då får man i stället försöka påverka genom andra saker i vardagen. Bara att ha en annan medvetenhet om vad man kan göra för att dra sitt strå till stacken, det är en början, säger hon.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM