Charlotte Kalla om tragedin i norska landslaget

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

TOBLACH. Två dödsfall med nära koppling till det norska skidlandslaget har gjort sensommaren och hösten till en svår period för Therese Johaug.

Charlotte Kalla lider med sin vän och kollega.

– Vi har haft sms-kontakt, säger skidstjärnan till Sportbladet.

Söndagen den andra september satt Charlotte Kalla på en stol mitt emot mig i Torsby. Vi talade om sommaren och höstens träning och om vilan som prioriterades för att få kvalitet på passen.

Vi talade också om Therese Johaug och om vad marginalen till norskan i deras första möte efter norskans dopningsavstängning givit Charlotte Kalla för signaler.

Det norska laget var samtidigt samlat i italienska Livigno, orten där Therese Johaug för två år sedan efter rekommendation av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen använde salvan Trofodermin med den förbjudna substansen clostebol.

Under måndagen, dagen efter vårt möte i Torsby, kom nyheten att den före detta längdskidåkaren Ida Eide gått bort, endast 30 år gammal.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Två dödsfall på kort tid

Det var det andra dödsfallet med nära koppling till det norska skidlandslaget på kort tid efter Vibeke Skofteruds vattenskoterolycka i slutet av juli.

Ida Eide var syster till landslagsåkaren Mari Eide, närstående till flera i det norska damlandslaget och bästa vän med Therese Johaug.

Charlotte Kalla fick beskedet under lägret i Torsby. Det svenska damlaget sände sina tankar i ett gemensamt uttalande:

”Vi kände inte Ida Eide så väl men skidvärlden är liten och flera av oss känner systern Mari. Det är alltid tragiskt med sådana här händelser och man blir självklart berörd. Vi tänker på hennes familj och vänner”.

”Det är dem mina tankar vandrar till”

För Sportbladet talar Charlotte Kalla ut om tragedierna som präglat de norska landslaget.

– Jag blev väldigt chockad när jag fick höra om vad som hade hänt Ida. Jag känner verkligen med hennes familj och vännerna som stod henne nära. Det kändes väldigt overkligt, säger Charlotte Kalla som i dagarna befinner sig på plats i de italienska alperna.

Att hon gick bort efter hjärtproblematik, väckte det extra känslor i dig som också haft den sortens problematik?

– Framför allt hade jag känslor som kretsade runt att det har hänt så mycket i skidvärlden som är så liten. Det har hänt så mycket som har drabbat de norska åkarna. Jag tänker mycket på familjen och hennes närmsta vänner. Där har Ida varit ett stort stöd för bland annat Therese (Johaug) och hennes tuffa år. Det är framföra allt de personerna som mina tankar vandrar till.

”Ofattbart tragiska händelser”

Hur tror du att Therese hanterar den här svåra tiden som har varit?

– Ingen aning. Men de är ju väldigt tajta i det norska laget. Jag tror det betyder jättemycket att ha den närheten till varandra. Att man kan stötta varandra. Det gäller att finnas där för att lyssna i såna här svåra stunder. Nu när det har hänt så ofattbara och tragiska händelser på så kort tid så blir vännerna extra viktiga.

Har du haft någon kontakt med Therese Johaug sedan det här?

– Vi har haft sms-kontakt.

Känner du att du också kan finnas där som ett stöd?

– Ja, det är viktigt. Definitivt. Men jag är säker på att hon har haft många omkring sig som kan hjälpa henne i de här svåra stunderna, säger Kalla.

Foto: Petra Thorén
Charlotte Kalla på rullskidbanan i Toblach.
Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM