Magnus Muhrén: ”Risk att det tippar över”

Magnus Muhrén om utmattningspressionen och nya jobbet i AIK

Publicerad 2019-12-28

Efter en utmattningsdepression är bandytränaren Magnus Muhrén aktuell med en nystart i AIK.

Men vägen tillbaka var svår.

– Det har varit en väldigt mörk period i mitt liv, säger han till Sportbladet.

Efter Sandvikens finalförlust våren 2018, mot Edsbyn, tog deras tränare Magnus Muhrén, 44, en paus för att vila upp sig. Tanken var att han skulle vara borta ett par månader, men när han väl blev sjukskriven kraschade han mentalt.

– Det var som att flera år av dåligt mående kom i kapp mig. Och jag hade haft mycket runt mig den vintern, så egentligen hade jag behövt dra i nödbromsen tidigare. Min läkare ville ju sjukskriva mig redan i november men jag ville inte sluta mitt i säsongen. I de där lägena fungerar ju inte huvudet riktigt som det ska, jag var på grottstadiet ungefär.

Innan utmattningsdepressionen var ett faktum hade Muhrén märkt av en rad varningssignaler.

– Till en början hade jag stora problem med koncentrationen. Sedan blev jag otroligt hjärntrött, efter minsta lilla grej var jag tvungen att vila. Och mitt minne fick även en rejäl smäll.

”Åt antidepressiva och körde på”

Idag beskriver Muhrén sitt mående som okej, men vägen dit var svår.

– Det här har varit en väldigt väldigt mörk period i mitt liv. Jag avskärmade mig från allt. Till en början sov jag i stort sett dygnet runt. Men sedan har jag tagit hjälp av en samtalsterapuet och lättare motion för att försöka må bättre.

Magnus Muhrén, som är en av Sveriges främsta bandyspelare genom tiderna, har tidigare berättat för Sportbladet att han har kämpat med psykisk ohälsa, till och från, under hela sin karriär.

Och i backspegeln kan han se en koppling mellan sin idrottsprestation och sitt mående.

– Som idrottsmänniska är du en högpresterande individ. Du blir bäst i världen för att du har en förmåga att pressa dig själv hårdare än alla andra. Och det där är inte alltid sunt.

– När jag började må dåligt, runt 2003, pressade jag mig på alla möjliga områden: jag var egenföretagare, hade två små barn och var marknadsansvarig i min dåvarande klubb. Det blev för mycket helt enkelt och det ledde till ångest.

Han ser även machokulturen, som ibland råder inom idrotten, som en bidragande orsak.

– Det finns en kultur, främst inom lagidrott, som säger att det bara är att bita ihop. När man kommer till en träning ska man lämna allt bakom sig och bara köra på. Olika människor har olika lätt eller svårt för att göra det.

Han berättar att han därför under sin aktiva karriär valde att just köra på.

– Jag stannade aldrig upp då utan jag åt antidepressiva. Jag tog inte tag i det egentliga problemen, som jag känner att jag har gjort nu. Och på den tiden pratade man inte om psykisk ohälsa. Visst, mina tränare förstod nog att någonting var fel men de hade ingen kunskap om det.

Pratar man öppet om psykisk ohälsa idag inom bandyn?

– Egentligen inte, jag har bara hört talas om en annan spelare som har varit öppen med att han mått dåligt.


Ny tränarroll i AIK

Nu, snart två år efter sjukskrivningen, är Muhrén åter aktuell för en tränarroll – denna gång som assisterande i AIK. Men oron att återigen bli sjuk är ständigt närvarande.

– AIK är medvetna hur det är. Och jag måste vara uppmärksam på när jag går igång på någonting och börjar köra järnet igen, för det är då det är risk att det tippar över åt det osunda hållet.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– AIK:s sportchef Jonas Galotta ringde för ungefär tre veckor sedan och bara pratade förutsättningslöst och hörde sig för om vart jag befann mig och så där. Men han pratade och jag gillade det han sade. De har ju Andreas Bergwall som spelande huvudtränare, så de vill få in en extra assisterande som kan stötta upp.

Tanken är att Muhrén börjar jobba på 50 procent och så småningom ska han växla upp till hundra. Och han ser fram emot att bli en del av ”Gnaget”.

– Det känns spännande. AIK är en ny företeelse i bandy-Sverige, men de är väldigt offensiva, satsar stort och det finns redan en stor potential i laget. Så det ska bli kul att se vilken resa vi kan ta oss ut på.

Hur känns det att vara tillbaka i bandyvärlden?

– Jag har hållit på med bandy hela mitt liv så det är såklart roligt att vara tillbaka.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln