Systerns stöd till Mari Eide – efter tragedin i norska landslaget

Har med sig systern som stöd efter svåra sorgen efter Ida Eide

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Det norska skidlandslaget är samlat igen efter den stora tragedin för drygt tre veckor sedan.

På lägret i Kvitfjell i Norge anslöt en oväntad åkare – Hilde Eide, syster till Mari och bortgångna Ida Eide.

Hon är med som stöd för Mari Eide efter svåra tiden.

– Jag tycker det är en väldigt, väldigt fin gest av landslagstjejerna och av skidförbundet, säger norska TV2:s skidexpert Petter Soleng Skinstad.

De senaste månaderna har varit tunga för flera av de norska landslagsåkarna med stjärnan Therese Jogaug i spetsen. På kort tid har två åkare med nära kopplingar till det norska skidlandslaget omkommit.

Först den före detta landslagsåkaren Vibeke Skofterud, som dog i en olycka när hon kraschade med sin vattenskoter. Och för drygt tre veckor sedan kom det tragiska beskedet att den före detta längskidåkaren Ida Eide omkommit efter motionslopp i löpning då hon kollapsat med hjärtstillestånd.

Det norska skidlandslaget fick beskedet under ett träningsläger i italienska Livigno och systern Mari Eide valde att åka hem till Norge direkt. Stjärnan Therese Johaug, som var nära vän med Ida Eide, valde även hon att bryta lägret.

”Tvivlat på om hon skulle vara med”

Nu har det norska damlandslaget samlats igen.

Damåkarna är på plats i norska Kvitfjell, utanför Lillehammer. Med på samlingen finns ett mer okänt ansikte. När laget dök upp på en gemensam Instagrambild under tisdagen visade det att Mari Eide fått sällskap av sin andra syster Hilde.

Detta efter en förfrågan från Mari Eide själv, berättar damlandslagets tränare Ole Morten Iversen.

– Mari har tvivlat på om hon skulle vara med på samlingen eller inte. Sen frågade hon om det gick bra att ta med sig Hilde eftersom hon trodde att det skulle hjälpa både henne själv och systern, säger Norges landslagstränare Ole Morten Iversen till TV2.

Bekanta sedan tidigare

Tränaren stämde av frågan med övriga åkare i laget samt Norska skidförbundet och fick ett klartecken. Flera av åkarna är bekanta med Hilde Eide, 22, sedan tidigare.

Det finns starka band mellan åkarna i laget och Ole Morten Iversen tror att Hilde Eides närvaro kan vara bra för många.

– Tjejerna tycker det är bra om de kan hjälpa till på något sätt. Vi är väldigt nöjda med Maris förslag och att vi sa ja till att ha Hilde med oss, säger Ole Morten Iversen.

Petter Soleng Skinstad, som är längdexpert på TV2, menar att sättet som åkarna tar emot förslaget från Mari Eide säger mycket om laget i stort.

”Väldigt fin gest”

– Jag tycker det är en väldigt, väldigt fin gest av landslagstjejerna och av skidförbundet. Det visar att även om man är konkurrenter på startlinjen, så är man i allra högsta grad goda väninnor utanför spåret och i vardagen, säger Skinstad till TV2.

Det  norska damlandslaget har mediadag i morgon och intresset är stort.

Inför mötet med pressen har Therese Johaug nu via norska skidlandslagets presschef Gro Eide meddelat att hon undanbeder sig frågor om den svåra tiden efter Ida Eides tragiska bortgång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM