Sarahs galna mål: Ville ta fyra VM-guld

Tränaren: vi är inte en miljon mil i från

Publicerad 2019-07-28

GWANGJU. Trots en krävande säsong hade Sarah Sjöström som mål att ta fyra VM-guld.

Det säger hennes tränare James Gibson.

– Vi lämnar inte helt nöjda men är heller inte förkrossade, säger han.

Det är nog skam jag känner.

Om kvällarna händer det att vi utsända journalister pratar ledigt om tävlingarna. SVT-Frölander visar ett tekniskt element, Radiosporten-Emma Lukins återger något från den mixade zonen, DN-Malin Fransson drar siffror och TT-Göran Sundberg drar en vits.

Vi har varit kluvna.

Förlåt, jag ska inte prata för dem, men jag har varit det.

En procent till, ett världsrekord...

Å ena sidan tar Sarah Sjöström fem individuella VM-medaljer, vilket ingen kvinna tidigare gjort. Hon har i princip varit snabbast i alla försök och semifinaler och noterades för förkrossande 24,7 på 50 meter fjäril. Utöver 15 individuella lopp har hon lojalt maxat i lagkapper där stornationerna vilat sina stjärnor, hon har gjort det trots att Sverige saknat realistisk medaljchans.

Och ändå.

Vi – jag – hade drömt om en procent till. Lite, lite mer gnistrande simning, en vassare målgång, ett världsrekord. Att hon stökade bort ovanan att vara långsammare i final än semi.

Därav skammen. Vem i hela friden är jag att önska mer av den som presterar historiska – för en gångs skull är ordet passande – resultat? Jag fattar att hon tävlat som en galning inför VM, att det måste påverka, men har jag läst situationen totalfel? Är allt frid och fröjd i Sjöströms läger?

Att prata med James Gibson är att räta ut frågetecknen. Vi står utanför arenan, det är lunchtid och mulet, ett par timmar till sista finalpasset där Sjöström ska komma att ta silver på 50 meter fritt. Den brittiske tränaren berättar anmärkningsvärda saker med lugn och självklar röst.

– Hon har en växel till. Hon är på femte växeln men har sex. Det vet hon.

Sarah Sjöström siktade på många VM-guld

”Det gör henne speciell”

Vad hade hon hoppats på här?

– Hon kom hit för att vinna guld på 50 och 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt. Det var huvudfokus. Vi har inte riktigt nått de målen, men vi är inte en miljon mil ifrån. Vi lämnar inte helt nöjda, men är heller inte förkrossade.

Fyra guld. Det är galet höga mål.

– Ja. Men det är Sarah. Du ser att hon blir besviken när hon inte vinner. Det är vad som gör henne så speciell.

Hur påfrestande är det att simma 19 lopp inom en vecka?

– Hon tar kroppen till dess absolut gräns. Åtminstone i hälften av de loppen måste hon vara i sitt allra bästa slag. Det är kostsamt, men hon är van.

Hon vinner alltid försök och semifinaler. Borde hon lära sig att vila mer i dem?

– Nej, hon ska simma såhär. Hon får självförtroende av att vinna och sliter inte mer än nödvändigt på sig själv. Hon har marginal. Förutom på tvåhundra där hon måste gå hårt, för det har hon inte tävlat i på tre år.

Sarah Sjöström och hennes tränare James Gibson

”Puh, hundra tävlingar”

Varför saknas den sista växeln?

– För att vi har kompromissat en aning med förberedelserna. Sarah är Sarah, hon vill alltid vinna, men prestationen måste mätas mot förberedelserna. Efter världscupen i fjol har hon haft tävlingar i januari, Nordic Swim Tour, Fina Champions Series, SM...

Han tar sig för pannan i en teatergest.

– Puh. Hundra tävlingar.

Kommer hon tävla mindre fram till OS nästa sommar?

– Ja, men inte stryka allt. Sarah får bättre dynamik i sin säsong om hon tävlar och inte bara tränar.

Ska hon simma 200 meter fritt, sträckan där hon fick syrgas efteråt, i Tokyo?

– Det är inte klart. Vi ska prioritera grenar där vi är rätt säkra på att hon kan vinna. Resten får vi se hur det passar in i programmet. I september analyserar vi säsongen och då är hon involverad i processen. Det är hennes karriär och hon fattar djärva beslut.

Ökar ni träningsdosen?

– Nej. Tricket med OS-cykeln är att inte gör något radikalt. Vi fokuserar på det starka, utvecklar det svaga, men överfokuserar inte på brister. Försöker hålla henne skadefri. Vi vet från all statistik att pallen på VM aldrig är densamma som på OS. Stora idrottare vet hur man samlar sig och knäpper på lysknappen.

Japanske tränaren tackade

Vi har hört om day one. Ditt motto för att hålla sinnet fräscht under ett långt mästerskap. Hur funkar det?

– Vi är på dag åtta och går man in på arenan märks det i folks ansikten. Då måste du vakna på morgonen och bestämma dig för att det är din första dag. Gårdagen är irrelevant. Day one.

Och det funkar?

– Efter hundra fjäril hade vi ett bra snack. Hon vräkte ut allt, hon fick vara lite besviken. Så återställde vi. Nästa morgon var hon snabbast av alla i frisimmet.

Medan vi pratar går Sarah Sjöström förbi. Bye James, see you soon.

Han vinkar.

– Det här har varit ett test för att se hur hon hanterar att vi kompromissar en aning med förberedelserna. Hon var lite besviken dag två, när Maggie (Margaret MacNeil, kanadensisk 19-åring) gjorde den osannolika tiden på hundra fjäril. Vad jag är stolt över är hur hon hanterade nederlaget. Ödmjukheten hon visade. Hon är fantastisk när hon blir slagen, men en ännu bättre vinnare.

Du pratar både om hur hon berömde Maggie och manifestationen för leukemisjuka Rikako Ikee?

– Ja. Den sista grejen var otrolig. Rikakos coach skickade ett meddelande. Han var överväldigad. Han tackade och sa att hon är en väldigt speciell idrottare.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln