”Det gör oss till bättre fotbollsspelare”

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-08-04

Östersunds FK är Sveriges första HBTQ-cerifierade fotbollsklubb

Sportbladet går med i Stockholm Pride för fjärde året i rad.

Med i år är även Östersunds FK – Sveriges första HBTQ-cerifierade fotbollsklubb.

– Det gör oss till bättre fotbollsspelare, säger ordföranden Daniel Kindberg.

”Stockholm Pride” hålls för 20:e gången i ordningen och Sportbladet deltar med ett eget ekipage för fjärde året i rad.

I år får vi sällskap av en rad olika profiler som Janne Andersson (förbundskapten i svenska fotbollslandslaget), Victoria Sandell Svensson (tidigare landslagsspelare i fotboll) och Rikard Grönborg (förbundskapten Tre Kronor).

Östersund går med Sportbladet

Nya att delta i Sportbladets ekipage är även allsvenska Östersunds FK – Sveriges första och hittils enda HBTQ-certifierade fotbollsklubb.

– Mycket handlar om att vi använder den som en del i vårt arbete. Det skapar en tolerans hos våra spelare, ledare och medlemmar som gör oss bättre i vardagen – vilket för många av oss är att spela fotboll. Ju mer vi gör sånt här och skapar oss förståelse för andra människor, mångfald och kunskap desto bättre fotbollsspelare blir vi, säger ordföranden Daniel Kindberg till Sportbladet.

Den första delen i certifieringen bestod av en fyra dagar lång utbildning där man belyste HBTQ-personers livsvillkor och normer kopplade till kön och sexualitet.

– Utbildningen var fantastisk. Den planterar möjligheter för reflektion för hur man ser på saker och som man använder i sitt ställningstagande i sin vardag.

Får inte använda bindeln i Europa

Även yttre ställningstaganden som en lagkaptensbindel i pridefärger och flaggor märks runt Östersunds FK.

– Nu när vi varit ute i Europa och spelat har jag märkt att många klubbrepresentanter eller representanter från Uefa har noterat oss, läst på om vår korta historia och de tycker att det är väldigt roligt. Det är många som är glada över vår resa, säger Kindberg och fortsätter:

– I den europeiska fotbollen får vi ju inte använda lagkaptensbindeln och så vidare. Det är ju regelverket som gör att vi inte får agera hur vi vill. Det är ett faktum, ett regelverk som vi tvingas konstatera och rätta oss efter. I Sverige har vi kommit en bit på vägen och öppnat upp för en ökad tolerans.