Trots VM-succén – Ståhl rasar på världsrankningen

A Lennart Julin: ”Fundamentalt fel”

Publicerad 2019-10-14

VM-guld i Doha.

Ändå rasar Daniel Ståhl på IAAF:s officiella världsrankning.

Från fjärde till tionde plats.

– Det är ett exempel på hur fundamentalt fel det här rankningssystemet är, säger friidrottsexperten A Lennart Julin.

Han tillhör de största kritikerna av det rankningssystem som Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) tog över 2017 och nu gjort till sitt. Det har höjt statusen på rankningen och den ska bland annat användas inför OS-uttagningarna till Tokyo nästa sommar.

Men enligt A Lennart Julin fungerar den inte alls.

– Ja, jag har tagit upp det även internationellt, säger han.

– Hela den här rankingen är felkonstruerad redan från början. Jag tog upp ett exempel från VM i London 2017, där en fransman kastade 63 meter och missade final. Han hade fått fler rankingpoäng om han vunnit franska mästerskapen på 58 meter. Då är något galet.

Inte tävlat på två månader

Daniel Ståhl rasade alltså sex placeringar trots att han tog VM-guld.

Anledningen är det magra segerresultatet i VM-finalen som han vann på för honom blygsamma 67,59.

Då ströks samtidigt ett av hans jättekast från tidigare under säsongen – och han sjönk på rankningen.

Motsatsen var amerikanen Christian Coleman som vann 100-metersfinalen på 9,69.

Han gynnades av att inte ha tävlat på två månader innan VM, kunde stryka en medioker tid från tidigare på säsongen och rusade från 18:e till tredje plats.

– Ändå är det bland de tio, tolv bästa i varje gren som rankningen stämmer något sånär. Men för de stackare som inte kommer in på Diamond League-tävlingarna, så finns det inte en chans att hävda sig på rankningen eftersom den bygger både på resultat och status på tävlingarna.

A Lennart Julin

”Blandar äpplen och päron”

– Och i en Diamond League-tävling är det bara åtta som får starta i grenar som 400 och 800 meter. De släpper inte in fler. Är du utanför där är du chanslös att skaffa rankningpoäng. Och blir du skadad kan du försvinna helt. Det hände Kajsa Bergqvist när hon slet av hälsenan 2004. Säsongen efter fanns hon inte ens med förrän efter fem tävlingar, trots att hon var bäst i världen det året.

– Och när vi kommer in på totala rankningen talar vi verkligen om att blanda äpplen och päron. Det är tjugo grenar som ska jämföras med varandra. Det är en omöjlighet. Det funkar inte.

Daniel Ståhl var en av ytterst få vinnare i Doha som föll på rankingen.

Och VM-silvermedaljören Armand ”Mondo” Dupantis tappade bara en placering efter sin andraplats, då han föll från tionde till elfte plats.

Följ ämnen i artikeln