Therese Johaug tränar igen efter dödsbeskedet

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LIVIGNO. Här drar Therese Johaug i väg på sitt första träningspass efter beskedet om att nära vännen Ida Eide gått bort blivit offentligt.

En typ av terapi och en önskan från laget.

– De vill lufta huvudet, det är inte träningen i sig som är prioriterad, säger tränaren Geir Endre Rogn.

Det var i lördags som tidigare elitskidåkaren Ida Eide segnade ner i samband med en löptävling, under söndagen dog hon i sviterna av hjärtstoppet. Hennes syster, Mari Eide, och bästa vän, Therese Johaug, var på plats i Livigno när chockbeskedet kom.

Mari Eide åkte hem redan under söndagen men resten av laget har stannat kvar och stöttat varandra efter den andra tragedin på bara fyra veckor i norsk längdskidsport.

”Tjejerna som önskat det”

– Jag har varit väldigt imponerad över hur tjejerna stöttat varandra. Mari till hon åkte hem och nu Therese och varandra. Det har varit väldigt mycket tårar, säger tränaren Geir Endre Rogn.

En viktig del i det har varit att försöka fortsätta träna. Under måndagsförmiddagen genomförde laget en tre timmar lång löptur och nu under eftermiddagen är det styrketräning och i vissa fall även löpning på programmet.

– Det är tjejerna som önskat det, för att få lufta huvudet. Det är inte träningen i sig som är prioriterad, säger Geir Endre Rogn.

Öystein Andersen är landslagets medicinskt ansvarige. Men nu har fokus skiftat från krämpor och medicinering.

– Det handlar om att vara medmänniska, vara närvarande och tillgänglig, säger han.

Foto: BILDBYRÅN

”Mycket påverkad”

Han berättar att Therese Johaug tagit vännens död mycket hårt. För henne innebär det också en närmast spöklik rad av hemska händelser just i Livigno. 2015 bröt hon handen på en löprunda här, året efter tog hon det dopningsklassade ämnet clostebol här och när hon nu är tillbaka på landslagsläger i bergsbyn skedde alltså något än mer tragiskt.

– Hon är mycket påverkad av det som skett i helgen och hon tar det därefter, säger Andersen.

Tar man till några säkerhetsåtgärder i träningen, jag tänker att panikkänslor skulle kunna komma över en när som helst?

– Ja. Det är svårt att förebygga, det vi kan göra är att ha en tät dialog och hela tiden vara tillgängliga.

Johaug och Ingvild Flugstad Östberg valde båda två att sticka ut på en löprunda innan gymmet på torsdagseftermiddagen. Men den inplanerade fotomöjligheten tillsammans med träningen ställdes in helt efter dagens tragiska besked.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM