Sticker ut hakan – efter skadehelvetet: ”Bra chans på VM”

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Han har varit skadad under våren och har drygt tre veckor på sig att kvala in till VM i London.

Då sticker Kalle Berglund, 21, ut hakan.

– Jag har bra chans på ett wildcard, säger löpstjärnan inför torsdagens Sollentuna GP – hans första tävling sedan succén i mars.

Kalle Berglund slog igenom med dunder och brak i vintras. 21-åringen från Olofström drog till med svenskt inomhusrekord på 1 500 meter, innan han följde upp succén med att springa hem ett sensationellt silver på inomhus-EM.

– Det här är galet. Det var skönt att det höll hela vägen, jag vet att inte många springer ifrån mig, sa Berglund då.

Sedan började problemen.

”Inte superstressad”

Löpstjärnan var överansträngd och fick problem med ett muskelfäste vid knät och har inte kunnat träna ordentligt förrän för fem veckor sedan.

– Men nu är jag helt frisk, säger Berglund.

Hur har skadetiden varit?

– Jag har inte varit superstressad. Jag har en bra bas och vet att formen kommer om jag får jag träna i fem-sex veckor. Sedan jag bestämde mig för att strunta i tävlingar som jag egentligen ville springa (Diamond League i Oslo och Stockholm) så har det varit ganska lugnt.

På torsdagen finns han på startlinjen i Sollentuna GP – hans första tävling sedan inomhus-EM i mars.

”Inte orolig”

– Det ska bli väldigt kul. Jag bestämde mig tidigt för att inte tävla förrän jag är i bra form. I förra veckan kände jag att jag börjar komma tillbaka till formen jag hade inomhus. Rent fysiskt är jag väldigt nära formen jag hade i mars. Nu gäller det att få till hårdheten och bli stark mentalt, säger Berglund, som har ett personbästa ute på 3.41,00.

En tid han tänker slå på torsdagen.

– Det är jag rätt övertygad om. Under 3.40 är möjligt.

Den 23 juli är sista anmälningsdagen till VM i London.

VM-kvalgränsen ligger på 3.36,00.

– Jag är inte så orolig över det. Målet är att springa under 3.37 innan VM för då har jag bra chans på ett wildcard.

Kalle Berglund började med hockey som femåring och lirade fram till han var 16 år.

Något som gjort honom till en stryktålig löpare.

”Hockeyspelare är klena”

– Om det har varit till hjälp just under skadeperioden vet jag inte, men rent generellt har det hjälpt. Man vänjer kroppen tidigt vid belastning. Men som löpare tål man mer smärta än hockeyspelare, de är lite klena ibland. Det finns inga hockey- eller fotbollsspelare som tränar så hårt som vi.

Nu har Berglund drygt tre veckor, eller tre tävlingar, som han själv räknar med, på sig att kvala in till VM (junior-EM borträknat).

Sista chansen får han i Holland den 22 juli.

– Jag är ganska lugn med det. Jag är bra på att tävla direkt, behöver inte så många lopp för att komma i gång.

Blir du rent av triggad av tidspressen?

– Typ. Det blir lite som en innesäsong, man har en månad på sig att kvala och sen är det dags att prestera, säger Berglund, som bara har gjort tre banpass hittills.

Inga problem att kastas direkt in i hetluften i morgon?

– Nä, det är lika bra. Det är alltid bra att tävla sig i form.

Listan på alla VM-kvalgränser hittas HÄR.

FAKTA

Höjdpunkter Sollentunas GP

18.50 Längdhopp herrar:

Michel Tornéus har ett årsbästa på 8,10, fem centimeter från VM-kvalgränsen och har även hoppat 8,06 och 8,04. Förra sommaren satte han svenskt rekord med ett hopp på 8,44 i Spanien. Utmanas främst av Andreas Otterling som hoppat 7,87 i år.

19.00 Diskus herrar:

Sverige har några av världens bästa diskuskastare i år. Bäst är Daniel Ståhl med fem av de tio längsta kasten i världen i år. Förra året satte han personbästa med 68,72 just på Sollentunavallen under SM. Polacken Robert Urbanek blir främste utmanare.

19.25 800 meter herrar:

Sollentunalöparen Andreas Almgren är på väg tillbaka efter att ha missat förra säsongen på grund av skada. Vann Sollentuna GP 2015 på 1.45,59 vilket bara är 14 hundradelar från Rizak Dirshes svenska rekord. Men Almgren lär få svårt mot duktige sydafrikanen Ryhardt van Rensburg.

19.30 Kulstötning kvinnor:

Fanny Roos gör ett nytt försök att slå det svenska rekordet på 18,17. Inomhusrekordet tog hon i mars då hon nådde 18,13 och blev fyra på Inne-EM. Stötte 18,16 vid tävlingar i Finland tidigare i juni. Har samma tränare, islänningen Vesteinn Hafsteinsson, som Ståhl.

20.10 1 500 meter herrar:

Kalle Berglund blev överraskande tvåa på Inne-EM i vintras. Men fick ett ödem i höger knät som sen läkte fel och han missade mycket träning. Nu är han tillbaka och gör sitt första lopp för säsongen. Turken Ilham Özbilen med ett personbästa på 3.31,30 är dock favorit.

20.25 800 meter damer:

Meraf Bahta är anmäld på en för henne kort distans. Personbästat är bara 2.07,19 men kommer hon till start, hon var lite krasslig i helgen på lag-EM, så lär den tiden sänkas ordentligt. Här finns också hemmalöparen Hanna Hermansson som på två och ett halvt år gått från fotbollspelare till under VM-kvaltiden med personbästat 2.00,94.

Hela startlistan hittas HÄR.

Källa: TT.