Tävlar mot de bästa – trots att hon knappt hör något

Hanna Pålsson: Jag får hålla koll på alla domarna och spelarna

Uppdaterad 2018-11-09 | Publicerad 2018-11-08

Hanna Pålsson (till höger) tävlar för Crime City Rollers i Roller derby.

MALMÖ. Hon har en grav hörselnedsättning, men det har inte stoppat Hanna Pålsson från att bli läkare – och tävla i den tuffa sporten Roller Derby.

– Jag är väldigt envis. Jag har alltid blivit uppfostrad med att man göra kan precis vad man vill.

Nu är hon och Crime City Rollers redo för en ny utmaning i sportens största klubbtävling i New Orleans.

Hanna Pålsson möter upp i träningslokalen i Malmö. Det är snart dags för en av de sista träningarna innan årets höjdpunkt för Crime City Rollers.

Sportbladet berättade förra året om när Malmölaget blev det första svenska laget att kvala in till den största klubbturneringen i Roller Derby, WFTDA-slutspelet.

På fredag är det slutspelstider igen.

– Vi har kommit upp oss lite grann sedan förra året. Vårt mål är att vinna första matchen som är mot Montreal, säger Hanna Pålsson.

Hanna Pålsson (till vänster) gör sig redo inför ett jam på träningen. Där är hennes uppgift att ta sig förbi alla motståndare. 

Hör inte när domaren blåser

I en sport som domineras av nordamerikanska lag har Crime City tagit steg för steg för att närma sig de bästa. Hanna Pålsson är en av lagets poänggörare och har lyckats trots att hon har oddsen emot sig. Hon hör inte avblåsningarna eller allt som folk säger till henne. 

– Medicinskt är det en grav hörselnedsättning som jag har. Jag hör normalt basljuden, men diskanten hör jag inte alls. Så vissa ljud försvinner, som konsonanter och visselpipan när vi spelar match. De hör jag inte alls.

Hon läser på läpparna när folk pratar och efter att ha pratat en liten stund med Hanna Pålsson glömmer man nästan bort att hon inte hör allt. Hon jobbar som läkare och det är inte alltid hon berättar för sina patienter om sin hörselnedsättning.

– Oftast behöver jag inte göra det. Det är mer om jag känner att det skulle kunna vara svårt att förstå vad de säger. Oftast märks det inte när man sitter så här. Det är mer när det är större sällskap, säger hon och fortsätter:

– Jag försäkrar mig alltid om att jag har hört rätt. Det är egentligen en del av hur man lär sig ha patientsamtal. Man sammanfattar och kollar att man har uppfattat rätt. Det är jag kanske bättre på än folk som faktiskt hör. Jag försäkrar mig att jag har hört rätt mer än vad andra gör och då blir det färre missförstånd.

Pluggade – med tolk

Det är tre år sedan hon tog examen och 30-åringen vill specialisera sig inom allmän medicin för att bli distriktsläkare. Under den fem och ett halvt år långa läkarutbildningen hade hon med sig en teckenspråkstolk till varje föreläsning.

– Det är svårare med nya ord och språk. När det är en föreläsning vill man fokusera på att lära sig och inte bara höra. Det är oftast längre avstånd och man måste kunna se powerpointen. Det är svårt att läsa på läppar på det sättet.

Hur svårt var det att plugga med tolk?

– Jag har väl inget att jämföra med… Med teckenspråkstolkarna har det fungerat bra. Klart det blir lite tuffare och man blir lite ifrågasatt av utbildningen också.

Hanna Pålsson höll tidigare på med stavhopp. Nu är det Roller Derby som gäller. ”Jag tycker det är kul att det är en sport som har startats av kvinnor från början och att det inte var en sport för män från början. Som i princip alla andra sporter är”, säger hon.

På vilket sätt blev du ifrågasatt?

– Att de var oroliga för att man inte ska klara av arbetet eller att det ska bli säkerhetsproblem. Det har inte varit något problem. Det är vissa specialiteter som kan vara lite problematiska som kirurg. När alla har munskydd på sig i operationssalen är det svårt. Jag vill inte bli kirurg till exempel.

Hennes hörselnedsättning borde vara ett hinder i Roller Derby. Men även där har Hanna Pålsson anpassat sig. Hennes Roller Derbynamn är Hanna P och som jammer är hon den som gör poäng genom att köra om motståndarna.

– Jag får hålla koll på alla domarna och spelarna. Så det är mycket att hålla kolla på.

”Kan räkna ut det...”

Tränarstaben i Crime City talar alltid om för domarna att Pålsson inte hör och att de måste vara extra tydliga med signalerna. Pålsson har hållit på med Roller Derby i sex år och säger att hon bara har missuppfattat signalerna en gång.

– Det är ofta ganska logiskt när det blåses av. Man kan oftast räkna ut när det händer.

Motståndarna är ute efter att blockera hennes väg och hon säger att det roliga med att vara jammer är att försöka lura det andra laget. Och hon gör det utan att höra.

– Jag måste se dem. Jag är ganska van vid att reagera på perifiera signaler. Jag tror att jag är bättre än de flesta på att se om det kommer nån bakifrån, men jag hör ju oftast inte dem.

Nu när det är dags för WFTDA-slutspelet i New Orleans har Crime City flyttat fram sina positioner. Malmölaget är numera det bäst rankade laget i Europa och får chans till revansch direkt i slutspelet på fredag. Där väntar Montreal Roller Derby som slog ut Crime City i en rysare förra året.

– Vi var det första skandinaviska laget och det andra europeiska laget nånsin som var med i ”champs”. Det var jättestort att bara komma dit och då hade vi nog inte så många fler mål än så. Men nu satsar vi på att vinna första matchen.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln