”Blir förbannad och ledsen”

Publicerad 2018-04-17

Tolv procent av de landslagsaktiva har någon gång i livet utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Nu agerar friidrottsförbundet för att skapa en mer jämställd miljö, men också genom att helt ta bort ”insparkar” i landslagssammanhang.

– Man blir förbannad och ledsen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Det var egentligen inte siffrorna på antalet aktiva som utsatts för sexuella övergrepp i friidrottsmiljö som överraskade förbundsledningen när de genomförde en stor enkätstudie, redan i svallvågorna av Moa Hjelmers berättelse hade man fått höra ytterligare några vittnesmål.

I stället var det den totala siffran, att tolv procent av de svarande utsatts för ett sexuellt övergrepp någon gång i livet som ställde landslagsledningen.

– När man ser att det är så stor procent som utsatts för övergrepp så blir man förbannad och ledsen, det är aktiva jag möter hela tiden, tolv procent som kanske kommer till landslaget med ett dåligt mående i botten, säger Karin Torneklint.

Det hade du ingen uppfattning om?

– Nej.

Hur påverkar det dig som förbundskapten?

– Det påverkar mig som människa, att man förstår att de man möter kan ha väldigt jobbiga bakgrunder. Att man får en större förståelse för att inte alla mår bra alla dagar i veckan. Det är ett mycket mer komplext ledarskap, säger Torneklint.

För få kvinnliga ledare

Som ett direkt resultat av studien ställer nu förbundet upp en rad åtgärder.

Man ska arbeta för ett mer jämställt ledarskap i landslaget. Där finns de stora problemen just nu på elittränarsidan där förbundet uppskattar att endast fem procent är kvinnor.

– Det är för få, absolut. Vi måste ge dem möjligheterna att kliva fram, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Man förtydligar alkoholpolicyn och tar helt bort så kallade insparkar av nya landslagsaktiva.

– Det blir inga insparkar mer, det lägger vi bara ner, säger Karin Torneklint och fortsätter:

– Under alla år har det funnits mer eller mindre men det har inte varit fara och färde. Jag ser ändå att där finns största risken att bli kränkt för alla är olika. Så det finns Ingen anledning att hålla på med, det är en lätt åtgärd.

”Hade lurvat på i gamla galoscher”

Dessutom uppmanas nu alla aktiva att rapportera liknande händelser direkt i RF:s nya visselblåsarfunktion. Allt kommer också att polisanmälas om det finns misstanke om brott.

”Vid grova övertramp eller upprepat olämpligt beteende utesluts personen ur landslagets verksamhet”, står det i åtgärdsplanen.

Det har varit tuffa månader på förbundet, men man är ändå tacksamma.

– Moas berättelse har betytt jättemycket. Eftersom vi inte känt att det här varit något bekymmer hade vi nog lurvat på i gamla galoscher, nu har vi verkligen fått tänka till. Det har blivit en fråga som vi diskuterat, alla ledare pratar om det här nu. Det gjorde stor skillnad, säger Karin Torneklint.