Samuelsson: ”Försöker undvika folk”

Uppdaterad 2018-02-19 | Publicerad 2018-02-12

De satsar i fyra år på att vara som bäst i OS.

Ändå kan allting förstöras i sista stund. En hostning på ett flyg, en nysning på en buss eller ett handslag med fel person och hela OS-drömmen kan gå i kras på grund av en förkylning.

– Man försöker undvika folk så mycket det går, säger skidskyttelandslagets jättetalang Sebastian Samuelsson, 20.

Att få göra en intervju är inga problem. Men kravet från skidskyttelandslagets kommunikationschef Håkan Blidberg är inte förhandlingsbart. ”Minsta förkylningssympton från reporter eller fotograf, och intervjun får göras per telefon”.

Det är tre veckor kvar till OS, och sjukdomsskräcken har gått in i sin allra tyngsta fas i den svenska OS-truppen.

För de flesta OS-deltagare förändras livet månaderna inför ett stort mästerskap. En förkylning, även av ett milt slag, kan förstöra en veckas träning eller en viktig tävling, och i det långa loppet krossa OS-drömmen.

Det mest extrema fallet är kanske den förre OS- och VM-hjälten Johan Olsson, som inför hemma-VM i Falun 2015 inte träffade sin fru Anna eller parets två döttrar på sju veckor, allt för att undvika sjukdomar under den avgörande träningsperioden.

”Öppnar dörrarna med armbågen”

Skidskytten Sebastian Samuelsson, förmodligen världens bäste junior just nu, överraskar ändå genom att räcka fram handen när vi möts.

Hoppsan…?

– Jo, men vi har ju handskar på oss båda två, så då känns det lugnare. Jag tycker inte man ska bli för överdriven kring det heller, då tror jag att man blir sjuk bara därför. Det gäller att ha en normal nivå på det. Men det är klart att jag är noga med handhygienen nu, jag får absolut inte bli sjuk.

Vatten och tvål en gång i timmen?

– Ofta blir det. Men blir det för ofta torkar händerna ut. Då är det bättre med handsprit, fast vatten och tvål ger en bättre hygien. Så det blir väl 50-50 mellan vatten och handsprit.

Tar du i dörrhandtag?

– Nej, helst inte. Jag öppnar dörrarna med armbågen.

Han har inte varit på bio sedan tidigt i höstas, träffar inga kompisar som har minsta sjukdomssymptom och gör definitivt inga studiebesök på dagis.

– Är vi ute på världscupen och någon blir sjuk så isoleras den personen direkt. Det är klart att man är extra noggrann med sömn och återhämtning också. Ha en bra harmoni i livet överlag.

Det måste vara ångestladdat, jobba för OS under så lång tid, och så räcker det med lite baciller…?

– Ja, exakt. Det värsta är ju de här resdagarna när man reser till tävlingar och är på flygplatser där man vet att man måste träffa mycket folk. Stå i någon kö där… Men, peppar peppar, hittills har jag hållit mig ganska frisk. Jag har inte många sjukdagar på ett år, så jag är inte så orolig.

”Man försöker undvika folk”

Det svenska längdlandslaget valde till den sista världscuptävlingen i Slovenien att avsluta flygresan redan i München för att sen köra egna bilar hela vägen ner till Planica. Allt för att undvika så mycket tid som möjligt ute bland folk. Men till Sydkorea blir det svårare. Sebastian Samuelsson och skidskyttelandslaget planerar så gott det går.

– Det är svårt att förebygga. Men det är klart, sitter det en massa folk vid gaten så går jag och sätter mig längre bort. Man försöker undvika folk så mycket som det bara går. Men när man väl är ombord på flygplanet så går det inte att göra så mycket. Fast hamnar jag bredvid någon som sitter och hostar så försöker jag få byta plats. Sitta bredvid någon som är sjuk i åtta timmar på väg till Pyeongchang, det vill man inte. Men vi brukar boka platser bredvid varandra i laget, då vet man att den som sitter bredvid är frisk i alla fall, fortsätter Samuelsson.

Samuelssons silverryck