Johaugs första ord om tragedin: ”En otroligt tuff period”

avPelle Strandman, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

KVITFJELL/STOCKHOLM. Det har varit en tung höst för Therese Johaug och det norska skidlandslaget.

Nu talar den norska skidstjärnan för första gången ut om vännen Ida Eides bortgång.

– Det är klart att det har varit en otroligt tuff period, säger hon till Sportbladet.

Hösten har kommit en bit i norska Kvitfjell. Trädens bladverk är mångfärgade och luften krispig.

Det norska skidlandslaget är samlat igen. Det har gått drygt tre veckor sedan laget paralyserades av den sorg som följde av det tragiska beskedet om Ida Eides bortgång.

Ida Eide, före detta längdåkare och nära vän till Therese Johaug, hade kollapsat under ett motionslopp i löpning. Hennes liv gick inte att rädda och världen vändes upp och ner för flera av åkarna i landslaget.

Inte minst för Idas syster Mari Eide.

När Sportbladet och norsk media besöker landslaget i Kvitfjell en knapp timme från Lillehammer berättar tränaren Ole Morten Iversen om den viktiga omstarten för laget.

”Livet är kort”

Mari Eide har lämnat gruppen, hon var med tidigare i veckan och hade sin andra syster Hilde med som stöd.

– Mari var med de första tre dagarna, men har åkt hem nu. Det var för tidigt för henne med en medieträff. Och tre dagar med belastning var lagom för henne, säger han.

För övrigt är åkarna i laget i full träning. Therese Johaug såg stark ut under förmiddagens intervallpass i tröskelfart uppför.

Men skidstjärnan har haft en tung period. Under sensommaren dog den före detta landslagsåkaren och vännen Vibeke Skofterud i en olycka och för tre veckor sedan inträffade den tragiska händelsen med Ida Eide.

– Man tänker att livet är kort, säger hon först till norska TV2 vid dagens pressträff.

”Går sakta men säkert bättre”

Therese Johaug har inför mötet med media vädjat om att slippa direkta frågor kring Ida Eides bortgång.

Men ämnet berördes under samtalen med de nio mediebolag som önskat tid med skidstjärnan. Hon tog sig tid. Svarade lugnt, med eftertanke och en fast blick.

Hur har du hanterat den här tiden själv?

– Det är klart att det har varit en otroligt tuff period. Men det är bra att vi i en så tuff tid har haft ett så starkt lag där vi står starka tillsammans. Och det är viktigt att vi har en så stark stötteapparat här runt omkring oss som vi kan ringa 24 timmar om dygnet, säger hon till Sporbladet.

Hur mår du nu?

– Det går sakta men säkert bättre. Men det är viktigt för mig att ta ett steg i taget och inte skynda mig och tro att saker och ting snabbt ska bli som vanligt. Det har satt sina spår och de försvinner inte i första taget.

För norska VG berättar Therese Johaug att hon tänkt tanken: hur många smällar ska jag egentligen behöva ta?

– Ja, man känner ju på ett sätt att man har fått nog och önskar sig lugn framöver. Men man kan inte styra det och det brutala är att livet går vidare. Man får ta ett trappsteg om dagen, ta dag för dag och inte ha så höga förväntningar på sig själv, säger hon

Flugstad Östberg: ”Man får perspektiv”

De tragiska händelserna runt det norska landslaget har även tagit hårt på längdåkaren Ingvild Flugstad Östberg.

– Det har varit några tuffa veckor och månader. Det är klart att det har varit tufft. Man får ett perspektiv på saker och ting om vad som verkligen betyder något. Det har varit speciellt.

Du var god vän med Ida, hur har du tagit dig igenom det här?

– Det har varit tufft. Men jag har fått bra hjälp av teamet. Det har varit viktigt att vi har haft varandra i laget. Det är en trygghet att vi kan snacka om det som hänt och ge varandra tröst. Man får ta det dag för dag och hämta energi, säger Flugstad Östberg.

Foto: Instagram
Johaug med Ida Eide
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM