Därför vägrar polisen avslöja promillehalten

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Vibeke Skofterud var alkoholpåverkad när hon omkom i en vattenskoterolycka i slutet av juli.

Men polisen vill inte avslöja den exakta promillehalten.

Nu förklarar polischefen Unni Guldberg varför.

Det var natten till den 29 juli som den olympiska guldmedaljören Vibeke Skofterud omkom i en vattenskoterolycka på väg hem från en konsert, 38 år gammal.

Skofterud anmäldes saknad av sin flickvän Marit Stenshorne vid 01-tiden och vid lunchtid dagen därpå hittades skidstjärnan död på ön St Helena.

– Det är en ofattbar tragedi att allas vår livsglada Vibeke är borta. Våra tankar går till Vibekes familj och hennes närmaste, sa norske längdchefen Vidar Löfshus.

Mer än 0,8 promille

På måndagen bekräftade den norska polisen att Skofterud var alkoholpåverkad vid dödstillfället. Det visade obduktionsrapporten.

– Hon hade ett värde som var högre än det som är tillåtet vid båtkörning, det vill säga högre än 0,8 promille, sa polischefen Unni Guldberg i ett pressmeddelande.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Vibeke Skofterud med flickvännen Marit Stenshorne.

– Det är bara spekulationer att säga något om orsaken till olyckan. Hon var ensam när det hände, det var mörkt och siktförhållandena var dåliga. Dessutom var hon påverkad av alkohol med högre värden än vad som är tillåtet i småbåtslagen. Alla dessa faktorer kan ha bidragit till den tragiska olyckan.

Men polisen vill inte upplysa allmänheten om den exakta promillehalten.

Förklaringen är enkel.

– Det här är en olycka med ett tragiskt utfall där föraren till vattenskotern är död. Med hänsyn till den personliga integriteten så vill vi inte gå ut och upplysa om den exakta promillehalten, säger Unni Guldberg till NRK.

Den 9 augusti begravdes Vibeke Skofterud inför tusentals personer i Eidsbergs kyrka.

– Du är min kärlek, du gjorde mig lycklig. Tack för att jag fick älska dig, sa flickvännen Marit Stenshorne i ett känslosamt tal.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM