Hon är Sjöströms okända VM-joker

Hjärnan bakom nya musklerna: ”Viktigt att utmana kroppen”

Publicerad 2017-07-26

BUDAPEST. För ett par år
sedan kämpade de sida vid sida på 100 meter fjäril under OS.

Nu är Martina Granström, 25, den okända hjärnan bakom Sarah Sjöströms nya muskler.

– Det är väldigt mycket power i kroppen men vi har finslipat det, säger den tidigare elitsimmaren.

Nya, starkare sarah Martina Granström (infälld) har hjälpt Sarah Sjöström att bli muskulösare och explosivare inför VM i Ungern.Foto: TT, AFP

Efter OS-guldet i Rio behövde Sarah Sjöström förändring. Hon tog långledigt under hösten och kom tillbaka till vårsäsongen med ny tränare, förändrad teknik och starkare armar.

Bara från januari 2017 till i dag är skillnaden markant. Svenskan är muskulösare och explosivare, vilket har märkts på tiderna under VM. På sin väg till guldet på 100 meter fjäril öppnade hon alla tre lopp under världsrekordfart. På 100 meter frisim kapade hon
1,2 sekunder på sin OS-tid (som ändå gav brons) när hon satte det makalösa världsrekordet 51,71.

Fortsätter guldjakten

Efter två tävlingsfria dagar går Sarah Sjöström vidare med sina tre resterande guldchanser (100 fritt, 50 fjäril, 50 fritt) i morgon. Då kommer de nya musklerna att sättas på prov.

– Det är väldigt enkelt att märka när du blir starkare. Det är när du kan lyfta tyngre vikter. Jag har varit mer fokuserad under gympassen, de är tyngre och jag gör dem oftare, säger Sjöström.

Hur många extra kilon lyfter du i bänkpress?

– Jag gör inte bänkpress så mycket. Jag försöker göra övningar som jag har nytta av i simningen, som pull-ups (räckhäv) och pull-ups med vikter.

Mer gym, mindre sim

Sjöström kan utan vidare göra 20 pull-ups, säger hon, men också att sådana siffror är irrelevanta. En viktigare faktor är att hon strukit ett simpass i veckan för att få mer tid i gymmet. Numera tränar hon två–tre gånger på land och åtta gånger i bassäng per vecka.

Men vem är hjärnan bakom den nya, starkare Sarah Sjöström?

Naturligtvis rör det sig om ett samarbete. Tränaren Johan Wallberg och naprapaten Björn Sverre har haft mycket att säga till om, men minst lika delaktig i att konstruera programmet är Martina Granström. Som simmare deltog hon i OS i London 2012 på samma fjärilsdistanser som Sarah för att året därpå lägga ner karriären och utbilda sig till sjukgymnast och fysioterapeut. 

Hon anställdes av sim-förbundet och i januari 2017 började hon samarbeta med sin tidigare landslagskamrat. Uppdraget: att hjälpa världens snabbaste fjärilssimmare att bli bäst i frisim också.

Granskar tekniken

– Prehab-biten, alltså det skadeförebyggande, är mitt område. Och powerbitarna. Det jag och Björn har kikat på är hur tekniken ser ut när man gör grejerna. Det har alltid varit någon som kikat på henne i simträningen men inte på gymmet, så vi höjer kvaliteten, säger Martina Granström.

Vad gör ett extra gympass i veckan för skillnad?

– Skillnaden mellan 1–2 och 2–3 är att du får mycket mer styrkeökande effekt. För Sarahs del, som varit på så hög nivå länge, är det viktigt att göra något annorlunda. Utmana kroppen. Det verkar också stimulerande för motivationen.

Följ ämnen i artikeln