I sin blott andra match för säsongen drog David Ullström på sig ett matchstraff.

Nu kan avstängning vänta för den NHL-meriterade centern.

David Ullström återvände sin till moderklubb HV71 inför säsongen 21/22 – men premiären fick vänta på sig. Efter rehabilitering från en höftoperation blev säsongsdebuten först den 12 januari.

Men strax därpå blev 32-åringen sjuk och var återigen borta från spel. I fredagens match mot Västerås gjorde han comeback igen – men det blev en kort sådan.

Drog på sig matchstraff

Efter dryg fem minuter spelat i den första perioden tog Ullström fart mot bortalagets Anton Svensson, tacklingen satt upp mot huvudtrakten och den sistnämnda blev liggandes på isen innan han gick ut till omklädningsrummet.

– Man blir ju inte direkt lycklig av att se den där reprisen, säger Västerås tränare Thomas Paananen till C More.

Ullström förpassades till utvisningsbåset, men efter en videogranskning bestämde sig domarna att istället döma matchstraff.

– Där håller jag med domarna, det var helt rätt. Det var utanför den gränsen som är tillåtet, säger C Mores expert Harald Lückner.

Nu kan en avstängning vänta för HV71:s center som därmed riskerar att missa ännu fler matcher under säsongen.

– Ullström om någon behöver matcher i kroppen, säger Lückner.

Tog vara på chansen

I det efterföljande numerära överläget för Västerås tog gästerna också ledningen. Isac Skedung skickade in 1–0 på passning från radarpartnern William Wikman. Men HV hade svar på tal och kvitterade genom Emil Andrae innan perioden var över.

I den andra perioden gjorde HV71 både 2–1 och 3–1.

Myles Powell fastställde sedan slutresultatet till 4–1 i öppen kasse i den sista perioden, kanadensaren gjorde därmed sitt första mål för säsongen.

Hakar på i toppen

HV71:s främsta konkurrent Modo såg också till att vinna under fredagen och hakar alltjämt på i toppen av tabellen. 1–0 kom via Filip Sveningsson i powerplay innan Sebastian Ohlsson utökade ledningen.

Sent i första perioden reducerade AIK genom Max Lindholm och med bara 10 sekunder kvar att spela var de också nära att kvittera. Men efter en lång videogranskning bedömdes att pucken sparkades i mål och således dömdes det bort.

Efter en mållös andra period utökade Modo till 3–1 i slutakten genom Filip Hasa innan poängkungen Riley Woods fastställde slutresultatet till 4–1.