Norska friidrottsundret: ”Bara den familjen kan ta fyra, fem medaljer”

Publicerad 2018-08-05

Karsten Warholm

BERLIN. Först längdskidor.

Nu är Norge beredda att sopa mattan med Sverige även i friidrott.

I samma överlägsna stil och där sex EM-medaljer är målet i Berlin.

– Karsten Warholm är väl EM:s största favorit tillsammans med Sandra Perkovic i damernas diskus, säger svenske managern Daniel Wessfeldt.

Han borde veta.

Wessfeldt har inte bara huvuddelen av den svenska truppen under sitt paraply, utan även större delen av den norska.

Här i Berlin kan Norge slå sitt tidigare medaljrekord från EM i Helsingfors 1994, då det blev sex medaljer inklusive tre guld.

Steinar Hoen vann herrarnas höjd på 2,35, Trine Hattestad damernas spjut och och sprintern Geir Moen vann 200 meter och tog även silver på 100.

– Geir Moen tränades av Leif Olav Alnes, som nu tränar Karsten Warholm. Historien går igen. Det finns kompetens i Norge och de aktiva flyttar dit de bästa tränarna finns. Där ser jag en viss skillnad mot hur det är i Sverige, säger Wessfeldt.

”Bara den familjen kan ta fyra, fem medaljer”

Karsten Warholm tänker inte bara nöja sig med det ”givna” guldet på 400 häck, han ska också försöka ta medalj på 400 meter slätt, där han är sexa i Europa i år.

Sedan har vi bröderna Ingebrigtsen som kan rensa medaljbordet på 1500 och med chans att göra det även på 5000 meter.

Hela brödraskaran, Filip, Jakob och Henrik, tänker dubblera i Berlin.

Daniel Wessfeldt har hand om dem alla.

– Men här talar vi om ett unikum som inte har någonting med norsk friidrott i stort att göra. De har skapat sig själva, ingen kan styra dem och det är en ren familjeaffär med pappa Gjert som tränare. De är självutbildade och går sina egna vägar. De ser inga gränser och är inte de minsta rädda för att utmana alla afrikanska löpare, säger Wessfeldt.

– Bara den familjen kan ta fyra, fem medaljer på egen hand.

Lägg till Karoline Bjerkeli Grövdal som är Europas snabbaste på 3000 meter hinder i år, maratonraketen Sondre Nordstad Moen och Isabelle Pedersen på 100 häck.

Bröderna Ingebrigtsen.

Går alla medaljchanser in kan Norge till och med slå det där rekordet från EM i Helsingfors 1994.

Sedan har vi de som inte är med.

Som stavtalangen Pål Haugen Lillefosse, nyss fyllda 17 år, som är bäst bland världens sjuttonåringar den här säsongen med sina 5,46.

En multitalang som tog brons på 100 meter i J18-EM i ungerska Györ tidigare i sommar och guld i stavhopp.

En svårslagen kombination.

Pris som årets tränare

Med här i Berlin finns en annan norsk stavhoppare i 19-årige Sondre Guttormsen som satte nytt norskt juniorrekord med sina 5,60 i Karlstad den 25 juli.

Det är en gren Norge knappt kunde stava till tidigare och som bara fått rubriker då Cathrine Larsåsen spräckte byxorna i ett EM-kval 2010l

Nej, Norge är på glid även i friidrott.

Det kan till viss del bero på att de plockade sin nya sportchef Håvard Tjörholm från det framgångsrika alpina landslaget. Tjörholm fick pris som Årets Tränare vid den norska idrottsgalan 2015, för sina alpina framgångar.

Efter ett sabbatsår tog han jobbet som sportchef för den norska friidrotten, med nytt fokus och nya krav.

Och det går inte utför direkt.