Detaljerna inför premiären: ”Ska alltid spotta på golvet...”

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2018-06-18

NIZJNIJ NOVGOROD. Förberedelserna har pågått i månader.

I dag spelar Sverige äntligen VM-premiär för första gången på tolv år.

De sista detaljerna spikas under förmiddagen inför den tidiga matchstarten.

Sportbladet tar er med bakom kulisserna och berättar vad som händer under årets hittills viktigaste timmar.

Spelarhotellet i premiärstaden Nizjnij Novgorod, 40 mil öster om Moskva, ligger bara tio minuters bussfärd från arenan där dagens premiär ska avgöras.

Spelarna känner sig hemma på hotellet i matchstaden. En förändring som lagledningen gjort jämfört med inresan till premiären EM 2016 på Stade de France är att låta spelarna bo två nätter i den ort där matchen ska spelas. Det finns tid för att acklimatisera sig.

Många gillar att sova ut, men den här morgonen finns det inte tid för sega sovmornar, matchen börjar redan klockan tre lokal tid och alla förberedande aktiviter ska klaras av. Startelvan fick spelartruppen på söndagens genomgång och när de släntrar in i frukostmatsalen mellan åtta och senast tio vet alla sina roller, det blir samma lag som mot Peru i genrepet.

”Matchdagen är ingen rolig dag”

Morgonens urinprov avslöjar om vätskebalansen är rätt, sen handlar det om att fylla på depåerna med kolhydrater och dricka vatten. Klart till halvklart väder och 24 grader väntar under dagen, inte superhett men nere på gräset i den rymdskeppsliknande arenan kokar det som i en gryta.

Frukosten blir med ett slags brunchtänk. Med pasta som huvudrätt.

I matsalen arrangerar kockarna Mats Brorström och kollegan Gustaf Sanfridsson en pastastation. Spelarna får välja vilken pasta de vill ha. Favoriten? Carbonara.

– Jag lagar den i matsalen á la minut. De kan komma till mig och säga att de vill ha en carbonara, så gör jag det. Jag blandar allt, vill man ha den stark kan man få lite chili på, säger Mats Brorström. 

Förbundskapten Janne Andersson, som inte avviker från sina rutiner, ser en fördel med den tidiga avsparken.

– Det är ganska skönt, man slipper gå och vänta hela dagen, säger förbundskaptenen.

Hans kollega Peter Wettergren tycker också att det är befriande att väntan blir kortare än vid sen speltid, men han har ändå fullt upp med sina egna känslor. 

– Matchdagen är ingen rolig dag för mig. Det är mycket tankar i mitt huvud. Så jag försöker hålla mig på egen hand och undviker spelarna. Sedan när jag kommer till arenan släpper allt det där, men det är den här tiden innan på hotellet som jag tycker är jobbigt, berättar han.

Vill undvika ett ”EM 2016”

Efter frukost väntar en promenad, som en enkel matchvärmning. Det handlar om att röra på sig och få igång kroppen innan det är dags för en sista kortare teorigenomgång då Janne Andersson repeterar lagets fasta situationer inför premiären. Samtidigt tillkännager han vem som får ansvaret att slå en straff om Sverige tilldöms en. Det troliga valet blir Andreas Granqvist.

– Vi har ett antal straffläggare. ”Granen” har tagit de senaste, så han lägger relativt bra till, säger Andersson.

I kulisserna på hotellet finns Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare, tillgänglig under förmiddagen om spelarna vill bolla sina tankar tätt inför matchen. I samband med premiären 2016 låste det sig mentalt för merparten av de svenska spelarna i premiären.  Landslagsledningen har med medvetet jobbat för att undvika en ny genomklappning.

– Jag går tillbaka till det senaste mästerskapet (EM 2016) där jag inte tyckte att vi hanterade hela händelsen på ett bra sätt. Det tog oss en timme att ens starta matchen och det vill man inte upprepa igen, det har man inte råd med på den här nivån, säger mittfältaren Sebastian Larsson.

Även tätt inpå avfärd finns det mellanmål och en liten pasta för de som vill fylla på en extra gång.

Anländer 90 minuter före

Samtidigt som spelarna trycker i sig de sista kolhydraterna beger sig materialförvaltarna Roger Jacobsson och Tommie Nilsson ut till arenan. 

– Jag är ute i så god tid att det finns en marginal att vända och hämta något man glömt, säger Roger Jacobsson.

Landslagets ena medieansvarige Ester Kristiansson följer med i bilen.

– Jag brukar åka med materialkillarna och kollar av alla vägar man ska gå inne på arenan och så talar jag med Fifa-personal, säger hon.

Med sig ut till arenan har Roger Jacobsson ett foto i mobilen som han tog under söndagen. Varje gång laget kommer till ett nytt omklädningsrum på matcharenan dagen före match fotograferar han av det.

– Så jag ska komma ihåg var de sitter så att jag hänger upp deras tröjor på rätt plats på matchdagen. Allting ska vara tipp topp när spelarna kommer. Jag har hjälp av tre-fyra personer i staben, säger han.

Han hänger dit två tröjor vid varje match när det är mästerskap, med motståndare och datum tryckt på tröjorna. Från att han hängt upp dem så är det spelarnas. De får göra vad de vill med dem efteråt.

90 minuter före avspark anländer spelarna och landslagsledningen till stadion. De har med sig skor och benskydd och privata hygienartiklar. Målvakterna ansvarar för sina handskar.

”Det är sjuka grejer”

Mitt i omklädningsrummet finns kalsonger, linnen, handddukar, kortärmade och långärmade undertröjor.

Inför ankomsten har mediateamet tillsammans med sändande bolag valt ut vilken spelare som ska intervjuas inför matchen. Innan spelarna byter om går de ut en vända på planen, de känner på gräset och sneglar på läktarna.

Väl inne i omklädningsrummet byter de om. John Guidettis fot tejpas av Dale Reese, en av de bästa i landet på just tejpning.

Samtidigt drar spelarna igång Para Voce med Gregor Salto som just John Guidetti, Ola Toivonen och Mikael Lustig  gjort till lagets egen lilla VM-låt i skymundan av Gyllene Tiders satsning.

Samtidigt som de Capoeiraanpassade tonerna får fart på spelarna genomförs en rad ritualer.

– Om jag känner Lustig rätt har han något lurt för sig, men jag kan inte säga vad. Jag tar alltid på mig höger sko före vänster, det är väl en ritual. Högern ska på före vänstern, säger Ola Toivonen.

– Sebastian Larsson. Han har mycket tics för sig. I samband med Italienmatchen fick jag reda på hur många grejer det var.  Det var sjuka grejer. Han måste knyta skorna, ta i snörena eller vad det är efter att bollen är ur spel. Jag kommer inte ihåg riktigt. Jag trodde att han hade kramp 20 gånger mot Italien, haha, säger Andreas Granqvist.

Janne Anderssons sista ord

Oscar Hiljemark står längst framför spegeln enligt de andra spelarna.

Hiljemark säger själv om det:

– Ahhh, så dom har satt mig som etta då? Haha. Den tar jag. Jag kan nog vända det till något positivt också. Vi har högt i tak, lite gliringar får man ta ibland, ingen fara...

45 min före avspark drar uppvärmningen i gång. Den leds av Peter Wettergren och fysteamet med Fredrik Larsson och Paul Balsom, men några av dem är redan varma när de går ut.

– Jag gillar att köra 10-15 minuters uppvärmning i gymmet före match. Värma upp kroppen. Det är nästan ett måste, säger Ludde Augustinsson.

En kvart för avspark vänder spelarna in omklädningsrummet för de absolut sista förberedelserna och Janne Anderssons sista ord före Sveriges första VM-match på 12 år.

Då sker oväntade saker, precis före Sveriges viktiga VM-premiär.

– Robin (Olsen) ska alltid spotta på golvet före matcherna. Jag vet inte om det är en del av hans förberedelser. Det är sjukt. Jag trampar aldrig där. Men jag tar för givet att han torkar upp efter sig.., säger Pontus Jansson.

Pizza efter matchen

Efter rutiner, ritualer och en rad av förberedelser är det svenska laget redo. Åtta minuter före avspark radar de upp sig för att lämna spelargången.

Ut mot ett okänt äventyr.

Och oavsett resultat väntar en form av belöning efteråt innan flygresan tillbaka till basen i Gelendzjik.

– Efter matchen, direkt efter slutsignalen så brukar vi ha pizza i omklädningsrummet för snabb återhämtning, säger kocken Gustaf Sanfridsson.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.