Kritiserar polisens besked: ”Onödigt”

Toppadvokaten om alkoholbekräftelsen

avAndreas Käck

Publicerad:

Norsk polis har gått ut med att Vibeke Skofterud var alkoholpåverkad vid dödstillfället.

Onödigt, tycker den norske advokaten John Christian Elden.

– Det strider mot mänskliga rättigheter, säger han enligt VG.

Den olympiska guldmedaljören Vibeke Skofterud var alkoholpåverkad när hon omkom i en vattenskoterolycka i slutet av juli.

Det bekräftade den norska polisen i går, måndag.

– Hon hade ett värde som var högre än det som är tillåtet vid båtkörning, det vill säga högre än 0,8 promille, sa polischefen Unni Guldberg i ett pressmeddelande.

Däremot ville polisen inte upplysa allmänheten om den exakta promillehalten.

– Det här är en olycka med ett tragiskt utfall där föraren till vattenskotern är död. Med hänsyn till den personliga integriteten så vill vi inte gå ut och upplysa om den exakta promillehalten, förklarade Guldberg.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Vibeke Skofterud med flickvännen Marit Stenshorne.

Nu ställer sig den norske toppadvokaten John Christian Elden frågande till om polisen över huvud taget skulle gå ut med informationen om att Skofterud var påverkad av alkohol.

”Ska aldrig hävdas skuld”

På Twitter kritiserar han polisens val.

”Vi pratar om ett fall där den misstänkte har avlidit. Då ska det aldrig hävdas skuld. Det strider mot mänskliga rättigheter för familj och anhörigas fred”, skriver han.

Han utvecklar för tidningen VG.

– Det har varit begravning för flera veckor sedan. Fallet är avslutat. Att då ta upp det igen och berätta att den avlidne var alkoholpåverkad, det är helt onödigt, säger han.

”Hade varit märkligt”

Polischefen Unni Guldberg försvarar dock beslutet.

– Det var en upplysning vi valde att gå ut med eftersom den var efterfrågad. En information som vittnen påtalade vid ett tidigt skede och som sedan bekräftades. Det hade varit lite märkligt att hemlighålla sådan typ av information. Dessutom stämde vi av med de anhöriga innan vi gick ut med det, säger hon till VG.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM