Norska skidstjärnorna får psykologhjälp

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre dödsfall med nära koppling till det norska landslaget på kort tid.

Nu erbjuds längdåkarna psykologhjälp av förbundet.

– Flera har tackat ja, säger den norske landslagschefen Vidar Löfshus till VG.

På 48 dagar hann det inträffa inte mindre än tre tragiska dödsfall med nära koppling till det norska skidlandslaget.

I mitten av juli dog den förre landslagsåkaren Ronny Fredrik Ansnes i en drunkningsolycka, detta bara ett par veckor innan OS-guldmedaljören Vibeke Skofterud bekräftats död efter att ha kraschat med sin vattenskoter.

Och som om inte det vore nog så förolyckades även den före detta elitåkaren Ida Eide, syster till landslagsåkaren Mari Eide och bästa vän med Therese Johaug, under ett motionslopp i början av september.

– Det har hänt så mycket som har drabbat de norska åkarna, sa Charlotte Kalla i en exklusiv intervju med Sportbladet i går och tillade:

– De är ju väldigt tajta i det norska laget. Jag tror det betyder jättemycket att ha den närheten till varandra. Att man kan stötta varandra. Det gäller att finnas där för att lyssna i såna här svåra stunder. Nu när det har hänt så ofattbara och tragiska händelser på så kort tid så blir vännerna extra viktiga.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Heidi Weng, Ragnhild Haga och Ingvild Flugstad Østberg.

”Flera utnyttjar hjälpen”

Efter en traumatisk sommar laddar nu det norska landslaget för att återfå det sportsliga fokuset med VM nästa år som huvudmål.

– Du tror nästan inte på det. Längdåkningsmiljön är en miljö där alla känner alla och det var någon som kände alla tre som har gått bort. Det är helt surrealistiskt. Det är en krävande situation, säger landslagschefen Vidar Löfhus till VG.

För tidningen bekräftar han att förbundet har erbjudit professionell hjälp till de som vill ha stöd.

– Alla har blivit erbjudna psykolog- och samtalshjälp. Flera har tackat ja. Det är flera som utnyttjar psykologhjälpen de kan få via Olympiatoppen (Norges motsvarighet till Sveriges Olympiska Kommitté), säger Löfhus.

Det norska damlandslaget samlas nästa vecka på ett läger på skidorten Kvitefjell.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM