Köldchocken välkomnas av svenska stjärnorna

Publicerad 2017-02-18

OTEPÄÄ. VM i Lahtis ser ut att inledas med en köldknäpp.

Men trots att det sliter på åkarnas plågade luftrör välkomnar de svenska sprintstjärnorna kylan.

– Mina luftrör ser inte fram emot det, men jag gör det, säger Calle Halfvarsson.

Följ ämnen
Längdskidor

När astmadebatten rasat och frågan ställs om varför just skidåkare i så hög utsträckning har astma har svaret allt som oftast handlat om de tuffa förutsättningar som råder för åkarna som dag ut och dag in ventilerar mycket luft i kylan.

Ju kallare vädret är desto mer retas luftrören.

Därför ser VM ut att kunna bli en riktig prövning för världselitens andningsvägar. Väderrapporter från både finska motsvarigheten till SMHI och norska vädersajten Yr tror på en kylig start på VM.

”Normala temperaturer”

VM-sprinten, som kanske frestar luftrören mest, körs enligt prognosen i 13–16 minusgrader med en köldeffekt ner mot 18 minusgrader och när skiathlonloppen körs på lördag och teamsprinten körs på söndag kan temperaturer ner mot köldgränsen på 20 minusgrader bli verklighet.

Svenskarna välkomnar ändå vädret.

– På dagen för prestation är det inget problem. Det är egentligen normala temperaturer, inte jättekallt, säger Teodor Peterson.

Calle Halfvarsson är en av de svenska åkarna som återkommande har problem med luftrören. Ändå är han också mestadels positiv.

– Mina luftrör ser inte fram emot det, men jag ser fram emot det. Jag gillar mer sådan fören när de blir hårda spår. Hellre det och slitna luftrör än varmt väder och tunga skidor, säger han.

”Skönt med mask”

Kan det innebära ett scenario där man tydligare måste prioritera lopp för att hinna återhämta sig?

– Det kan bli så ja, man prioriterar ändå men det kan bli ännu viktigare.

Lösningen blir andningsmask, en så kallad värmeväxlare, och te.

– Dagar när luftrören är lite slitna kan det vara skönt att gå runt med mask, annars är det mest att dricka något varmt som hjälper, te eller någonting.

Det är inte mer avancerat än så?

– Nej, man går och hostar och har sig. Men det går över. Det enda som är jobbigt är att risken för att bli sjuk blir större, du sliter upp luftrören och har du små sår i luftrören är det lättare att få infektioner.