Aktivist som stormade VM-fotbollsfinalen förgiftad?

avJoachim Kerpner

Pussy Riot-aktivisten Pjotr Verzilov stormade VM-finalen i fotboll i Moskva.

Nu är han intagen på sjukhus och troligen förgiftad, enligt flickvännen.

– Han tappade synen, sedan talförmågan och därefter förmågan att gå rakt, berättar flickvännen Veronika Nikulsjina.

Iförda polisuniformer tog sig Pjotr Verzilov och Veronika Nikulsjina tillsammans med två andra Pussy Riot-aktivister in på planen i Moskva vid VM-finalen i fotboll i somras. Efteråt dömdes de till 15 dagars fängelse.

I tisdags kväll, efter att paret hade förhörts inför domstol i ett administrativt mål mot Nikulsjina, tappade Verzilov plötsligt synförmågan, uppger den ryska tidningen Meduza.

1 av 3 | Foto: Martin Meissner / AP TT / NTB SCANPIX
Pjotr Verzilov stormade in och greps på planen vid finalen i fotbolls-VM i Moskva.

– Han hade sovit i två timmar när jag kom hem klockan åtta på kvällen. Då vaknade han och berättade att han började tappa synen. Från åtta till tio blev han stadigt sämre. Han tappade synen, sedan talförmågan och därefter förmågan att gå rakt, berättar flickvännen Veronika Nikulsjina för tidningen och fortsätter:

– När ambulansen kom berättade han att han varken hade ätit något eller tagit några droger. Under färden började han yra, och kände inte igen mig längre.

Läkarna vägrar svara

Enligt flickvännen visade de första analyserna på Barusjin-sjukhuset inget som tydde på förgiftning. Men vid ett-tiden på natten fördes Verzilov till en toxikologisk avdelning, för giftutredning. Men läkarna vägrade svara på om han var förgiftad:

– De sade bara att tillståndet var allvarligt, men att han hade rörelseförmåga och reagerade på sitt namn, säger Nikulsjina.

Efter VM-finalen i fotboll sade Pussy Riot-aktivisterna att stormningen av planen var en protest mot regimens brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland.

Den ryska underrättelsetjänsten är känd för att ha flera gånger ha förgiftat misshagliga personer, bland annat ex-spionen Alexander Litvinenko.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pussy Riot

Moskva

Fotboll

Ryssland