Sverige överkört av Kanada – nu väntar måstematch

Publicerad 2020-02-08

OOSTENDE. Sverige pressade världsfyran Kanada i två perioden men det blev en ny förlust i OS-kvalet.

Nu måste basketlandslaget slå Belgien med 15 poäng för att vara säkra på en biljett till Tokyo.

– Mirakel händer, säger Kalis Loyd.

Sverige föll mot Japan i den första kvalmatchen. I den andra var Kanada stora favoriter. Världsfyran gick också ifrån till en ledning med 13-4.

Men bra trepoängsskytte och åtta raka poäng av Kalis Loyd tog Sverige in i matchen. Den stora nyckel var dock försvarsspelet. Sverige fick stopp på stjärnan Kia Nurse och tvingade Kanada till misstag.

Ändå var det Kanada som var i ledningen med 37-31 i paus. Frida Eldebrink satt en snabb trea till 34–37, men sedan ökade Kanada tempot och matchen rann Sverige ur händerna.

”Tappar energi”

Inför den sista perioden var ställningen 41–59 och förbundskapten Marco Crespi valde att vila Kalis Loyd hela fjärde.

Det rann till slut iväg till hela 50–80.

– Vi tappar lite vår energi och rytm i anfallet och det kommer från defense. Vi kommer kanske ut lite platt i andra halvlek, säger Kalis Loyd.

Sverige måste nu vinna mot Belgien redan klockan 15.00 i morgon. Men det är inte säkert att en seger räcker till OS-avancemang.

”Finns chans”

För att kunna kvittera ut biljetten till Tokyo direkt måste Sverige vinna mot hemmanationen med hela 15 poäng. Annars får landslaget vänta in resultatet i matchen efter där OS-klara Japan måste slå OS-klara Kanada.

– Japan kom ju tillbaka mot Belgien så det kan ju skrälla mot Kanada och då finns det en chans att vi kan gå vidare, säger Loyd.

Är det Japan ni får hoppas på eller känns det realistiskt att slå Belgien med 15?

– Det känns bara som att vi måste gå in i matchen och fokusera på det vi ska göra. Blir det rätt i poängskillnad så blir det rätt och blir det inte det så är vi inte redo att spela OS.

Sverige fick inkassera tung förlust mot Kanada.