Förbundskaptenerna deltar i Prideparaden

Publicerad 2019-08-03

Under lördagen deltar Sportbladet i den årliga Prideparaden för sjätte året i rad.

Med på flaket finns bland annat de svenska förbundskaptenerna Janne Andersson och Johan Garpenlöv.

– Det är så häftigt när man går och tittar på alla som är med och alla som släpper loss. Det är en förmån att få vara med, säger Janne Andersson till Sportbladet.

Vädret visar sig från sin bästa sida i ett soligt Stockholm när den årliga Prideparaden genomförs på stadens gator.

För Janne Andersson, förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll, är det fjärde året i rad som han deltar i paraden.

– Tiden går fort. Jag tillträdde ju som förbundskapten 2016, och då var jag med för första gången den sommaren. Så ja, det blir fjärde gången, säger Andersson.

Vad är det roligaste med att vara här?

– Det är svårt att säga någonting specifikt. Jag tycker hela manifestationen för ”allas rätt att vara som de själva vill”, och att få tycka om den man vill. Alltså hela den helheten. Det är så häftigt när man går och tittar på alla som är med och alla som släpper loss. Det är en förmån att få vara med.

Han erkänner att han har svårt att se sig själv ha en betydande roll i det hela, men inser samtidigt att det är viktigt att vara på plats.

– Själv har man ju svårt att ta sig själv på så stort allvar på det sättet, men jag inser ju att man är en symbol och en ambassadör för fotbollen. Och utifrån det perspektivet så tycker jag det är jätteviktigt att jag, i den rollen jag har - att förbundskaptenen är med i olika sammanhang där man kan stå för positiva val. Det här är ju definitivt ett sånt sammanhang, säger Janne och fortsätter:

– Jag tycker Svenska Fotbollförbundet har tagit steg i rätt riktning under ett antal år nu, och hoppas att vi kan fortsätta göra det på ett bra sätt.

”Handlar om en ledarfråga”

Med på Sportbladets flak finns även hockeylandslagets förbundskapten Johan Garpenlöv. Det är andra gången som han är med.

– Det är viktigt att synas i den här miljön, och visa att vi vill vara en del av allas lika värde. Det är ett utmärkt tillfälle för oss att visa upp oss, säger han.

Ni är många ledare på plats. Är det särskilt viktigt?

– Ja, till syvende och sist så tycker jag att det handlar om en ledarfråga i den verksamheten som vi har. Att har vi rätt värderingar och för dem vidare till de ungdomar som vi har hand om, så kommer det naturligtvis bli mycket bättre. Jag tror ju någonstans att vi kommer få jobba ännu hårdare med just värderingar, allas lika värde, att man har rätt att få tycka om vem man vill och så vidare.

– Vi är på rätt väg men vi har ett jobb att göra, säger Garpenlöv.

Många hockeyspelare på plats

Ishockeyspelaren Sebastian Karlsson, till vardags assisterande lagkapten i Linköping, är debutant i Pride-sammanhang.

Och forwarden trivs.

– Wow. Det är första gången jag är på Pride och det känns verkligen som ”out of this world”. Det känns kul att träffa andra idrottsmänniskor men det är mest häftigt att se alla andra flak med människor som man inte träffar normalt i sin vardag, säger Karlsson.

SHL-kollegan Johan Alcén, forward i Brynäs, deltar också i paraden.

– Häftigt att vara här. Jag har varit på Pride i Gävle tidigare men det här är lite större. Det är tragiskt att det ska behövas egentligen, men det är jätteviktigt, säger han.

”Sammanhållning, kärlek, och folk bjuder på sig själva”

På prideflaket möter vi även Hanna Olsson, hockeyspelaren som lämnat Djurgården inför den kommande säsongen för konkurrenten HV71.

Det är hennes första gång på Sportbladets flak.

– Men jag var här för två år sedan och tittade på paraden. Det är lite speciellt att vara på den här andra sidan nu, säger hon.

Vad är det bästa med Pride?

– Det är väl sammanhållningen och all kärlek, och att folk bjuder på sig själva. Det är en riktig folkfest.

Lovisa Berndtsson, tidigare lagkamrat i Djurgården, håller med.

– Det är verkligen en folkfest. Det känns som att alla verkligen får vara sig själva, vilket känns härligt, säger Berndtsson som besöker paraden för första gången.

Vi går tillbaka till förbundskapten Janne Andersson. Hans förväntningar handlar mer om ... otålighet.

– Förväntningarna är väl egentligen bara att vi kommer iväg i hyfsad tid. Vi har stått och väntat så jäkla länge, säger han från flaket och skrattar.

– Men föreställningen i sig är jävligt cool, med alla människor runt omkring som är glada och positiva.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.