”Vi har världens bästa lag och det ska vi visa i finalen”

Linköping IBK är klart för sin första SM-final i historien.

Laget slog ut Helsingborg med 4–1 i matcher.

Nu väntar regerande mästaren Falun i Globen.

– Helt underbart, det här hade vi inte räknat med innan säsongen, säger Linköpings tränare Johan Astbrant till TV4.

Serietrean Linköping ledde med 3–1 i matcher i SSL-slutspelets semifinal och hade på hemmaplan chansen att säkra en historisk finalplats.

Hemmalaget inledde också matchen starkast och gick upp till 2–0 efter 12:37. Men Helsingborg lyckades få in en reducering med åtta sekunder kvar av perioden och det var en öppen historia inför den andra akten.

I den andra perioden kom en sekvens att bli avgörande för matchen.

Vid ställningen 3–1 fick Helsingborg chansen i fem mot tre men det lyckades laget inte utnyttja och bara sekunder efter att Linköping blivit fulltaligt kunde Matej Jendrisak istället stänka in 4-1 inför en jublande hemmapublik.

Historisk final mot Falun

När hemmalaget kort därefter fick sin chans i fem mot tre var laget betydligt mer effektivt. Jesper Johansson smällde in två kassar, ställningen var 6–1 och det var i princip avgjort med halva matchen kvar.

Efter att Helsingborg reducerat två gånger om i period tre chansade man och tog ut målvakten med sju minuter kvar. Den chansningen gick inte hem utan Linköping kunde sätta två mål i den tomma buren och vinna med 8–3.

Skånelaget, som skrällde ordentligt i kvartsfinalen när man slog ut seriesegraren Pixbo, räckte inte till mot Linköping och förlorade med 4–1 i matcher.

– Klart vi är besvikna, men vi får acceptera resultatet nånstans. Vi förlorar med 4-1 och då vinner det bästa laget, säger tränaren Kent Göransson.

För Linköpings del, där inte en enda spelare spelat en SM-final, väntar nu en första historisk match mot serietvåan och regerande mästaren Falun i Globen.

– De har många av världens bästa. De har världens bästa målskytt, de har världens bästa målvakt. Men vi har världens bästa lag och det ska vi visa i finalen, säger Johan Astbrant.

Finalen spelas lördagen den 18 april och är tillbaka i Stockholm efter att ha spelats i Malmö Arena i fyra år.