”Då blir det fruktansvärt nervöst”

IOK på plats för att granska Stockholm/Åres OS-ansökan

Publicerad 2019-03-12

ÅRE. Nu börjar allvaret för Stockholm/Åres OS-ansökan.

IOK:s utvärderingskommitté är på plats för att granska allt på plats under sex dagar.

– När omröstningen sker kommer det vara fruktansvärt nervöst, säger Stefan Holm, på plats för att övertyga pamparna.

Den här veckan går Stockholm/Åres kamp om att få vinter-OS 2026 in i en ny fas.

Den internationella olympiska kommittén granskningsgrupp med åtta medlemmar kommer i sex dagar åka granska ansökan på plats och besöka anläggningarna i Åre, Falun och Stockholm.

Därefter åker de till Cortina/Milano i Italien som slåss med Stockholm/Åre om vinterspelen 2026.

”Viktiga dagar”

Utvärderingsgruppen inledde i Åre på tisdagen. På plats var också de svenska OS-topparna, som Stefan Holm, den gamle höjdhopparen som sitter med i IOK, och Gunilla Lindberg, Sveriges veteran i IOK med 25 erfarenheter från 25 olympiska spel.

– Jag ska vara med här och prata gott om Stockholm/Åre 2026. Knyta kontakter.

Nervöst?

– Inte just nu. Men i juni när omröstningen sker kommer det att vara fruktansvärt, säger Holm.

Gunilla Lindberg:

– Nu är man mest taggad. Det är som att stå på startlinjen för en tävling. Men jag håller med Stefan: i juni kommer jag verkligen vara nervös.

– Det är viktiga dagar det här. Det var härligt att vakna upp i morse och se solen skina från en klarblå himmel.

Tror inte VM-kritiken påverkar

Men under alpina VM här i Åre i februari kritiserade åkare, däribland Mikaela Shiffrin men också de italienska damerna, förhållandena på grund av det omväxlande vädret och ifrågasatte ett OS här.

– Vi förstår åkarna, de är prioriterade. V kan hantera mycket men vi kan inte bemästra vädret. Det har varit tuffa väderförhållande under tidigare OS också. Då har vi visat att vi kan skapa bra förutsättningar för de aktiva ändå, säger Octavian Morariu, den rumänske ordföranden i utvärderingskommittén.

Stefan Holm:

– Jag tycker att de gjorde det bästa av situationen under VM i Åre. Det var stundtals dåligt väder i Pyeongchang och det kommer säkert vara dåligt väder i Peking 2022 också. Man kan inte styra över vädret. Jag tror inte att det kommer påverka dem som röstar speciellt mycket i slutändan heller.

Nya riktlinjer från IOK

OS 2026 blir första gången som spelen arrangeras enligt IOK:s nya riktlinjer Agenda 2020, vars mål är att minska kostnader och skapa ökad hållbarhet, bland annat genom att utnyttja så många existerande arenor som möjligt.

– Jag tycker att det talar för Sverige. Det som behöver byggas i Stockholm behöver nog byggas där ändå.

Det pågår ett skidskytte-VM i Östersund just nu – varför inte använda de klara faciliteterna i stället för att bygga nya i Stockholm?

– Tanken är att man vill bygga en skidstation i Stockholm. Stockholm är trots allt Sveriges största skiddistrikt om man ser till Vasaloppet. Man behöver en större stadion i Stockholm. Utvärderingen kanske visar att det är bättre att köra skidskyttet i Östersund och längdskidorna i Falun men då blir det ännu mer utspritt. Man vill samla tävlingarna i möjligaste mån i Stockholm, säger Holm.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.