”För mig var det något helt nytt och otäckt”

avAdam Borg

SPORTBLADET

Peder Fredricson tog OS-silver i Rio de Janiero och tilldelades Jerringpriset för sina insatser.

Men tiden efter framgångarna blev tuff för stjärnryttaren som drabbades av utmattning och en långvarig lunginflammation.

– Det blev ohållbart, men jag kunde inte dra i handbromsen, säger Fredricson i sin debut som sommarpratare i P1.

I OS i Rio de Janeiro 2016 nådde ryttaren Peder Fredricson, 46, en av sina största framgång i karriären. Inför sin sista hoppningen hade han chans på guldet men fick till slut nöja sig med silvret.

För silvermedaljen i OS tilldelades Fredricson också Jerringpriset framför atleter som Henrik Stenson och Sarah Sjöström.

Med framgångarna ökade också intresset kring Peder Fredricson och hans kalender blev fullproppad med allt från intervjuer, tävlingar till möten och jobb hemma på gården.

Och till slut blev det för mycket för den svenske stjärnryttaren. I sommar i P1 berättar Fredricson om utmattningen efter Jerringpriset 2017.

– Jag hann aldrig återhämta mig och pang så blev jag sjuk. Det började som en vanlig förkylning med lite feber. Men almanackan var full med möten som jag inte trodde att jag kunde ställa in. Det kom journalister och fotografer nästan varje dag och jag började känna att jag inte orkade mer. Det blev ohållbart, men jag kunde inte dra i handbromsen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Kroppen sa ifrån”

Fredricson tvingades avbryta en tävling i Amsterdam och resa hem till Sverige. Och väl hemma blev ryttaren hämtad med ambulans efter att ha drabbats av en panikångestattack.

– För mig var det någonting helt nytt och otäckt. Jag tyckte inte att doktorns diagnos stämde. Jag kände mig inte så stressad att jag hade panik. Jag kände mig mest trött, utpumpad och i behov av återhämtning. Men kroppen sa ifrån, en klassisk utmattning. Jag fick också veta på sjukhuset att jag hade lunginflammation. Att vila ordentligt nu var mitt enda alternativ.

Tvingades till två månaders vila

Fredricson tvingades till en två månaders lång vila från ridningen. Men 46-åringen tog sig tillbaka och har sedan dess hunnit med att vinna EM-guld i Göteborg och tilldelas Jerringpriset en andra gång.

– Kanske är det svårare att sätta gränser i medgång. Mitt tips till alla som vinner en OS-medalj eller når ett stort mål är, tvinga dig själv till att ta en paus och ta hjälp för att svara på alla nya förfrågningar.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07:00 och sänds även i P1 klockan 13:00.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
De har vunnit Jerringpriset fler än en gång 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM