Stenersen hjälte – en saga på svorska

Du säger att skidskytte är oförutsägbart?

Det räcker inte.

Torstein Stenersen för Sverige till stafettseger. Och världens mest dramatiska vinteridrott bryr sig om logik såsom en avfyrad patron bryr sig om publikens busvisslingar.

Ruhpolding, 12 januari 2018.

Sista stafetten i världscupen före OS och en gyllene chans för Torstein Stenersen. Han föddes i norska Bardufoss men bytte pass för tre år sedan. Han har varit igenom en dramatisk ryggskada och på vägen skaffat sig mottot ”även i ordboken kommer hårt arbete före seger”.

Siktet har hela tiden varit ställt mot de olympiska spelen. Han har pratat om det varje dag.

Tre åkare är klara för det svenska herrlaget, de håller högsta världsklass, vad som återstår är att välja startman. Det här är Torsteins tävling, hans trappa upp till himlen, det måste vara det.

Kollapsar och förs till sjukhus

Men det är det inte.

Det är sirap under skidorna, kokt spaghetti i benen, kastanjetter i armbågarna. Han tappar 1,10 på slutvarvet och växlar ihop med Belgien i den absoluta botten. Slutpumpad förs Torstein till sjukhus.

Han petas från OS, inte ens en reservplats får han, och ser hemifrån hur landsmännen tar guld.

I september slutar Torstein Stenersen följa demontränaren Wolfgang Pichlers upplägg slaviskt. Han är 30 år och i ett känsligt läge: missar han hemma–VM i sin nya hemstad Östersund samma vinter, vem är han då att fortsätta satsa mot världstoppen?

Med assistans av ex-skidskytten Mattias Nilsson lättar han på den pichlerska bördan och känner sig fräschare. Men att må bra är en sak, att återta ett förtroende och spränga sig in i ett guldlag något annat.

Något annat än en kastvind

Hochfilzen, 16 december 2018.

Första stafetten i världscupen, återbud från Jesper Nelin och Fredrik Lindström, så Peppe Femling och Sebastian Samuelsson bildar kvartett med Torstein Stenersen och Martin Ponsiluoma, han som fick reservplatsen till Pyeongchang.

Och jag ska tala klarspråk. Torstein riskerar att bli ett sänke för laget, det kan varje läskunnig person förstå. I fredagens sprint sköt han fullt men var så infernaliskt långsam på skidorna att han kom på plats 62. En sak om skyttet hade svajat, det kanske kom en kastvind, det här var något annat.

Topp tio är godkänt, topp sex finfint. Men när Ponsiluoma lämnar över till Stenersen är Sverige tvåa. Första varvet går fint, fullt liggskytte, men när Tarjei Bö och Dominik Windish vrider upp tempot borde gapet öka.

Men nej, ikke i det hele tatt.

En totalt oväntad återkomst

Stenersen ståskjuter fullt, blåser iväg från Norge och Österrike och växlar över i delad ledning med Italien. I sträcktid är sprint-62:an från Bardufoss trea, i praktiken serverar han Sebastian Samuelsson segern på ett silverfat.

Det är en totalt oväntad återkomst, en saga på svorska.

Samuelssons prestation är ypperlig, men det är mer väntat. Han hänger av sig sin italienske förföljare, tampas med norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen, har fem sekunders lucka efter sista skyttet och rycker i banans tyngsta backe.

I mål höjer österrikiske Felix Leitner näven triumfatoriskt över fjärdeplatsen. Tyske stjärnan Benedikt Doll jublar när han kör in som trea. Så hård är konkurrensen, så värdefull är en topplacering.

Och Sverige segrar. De vinner en stafett i prima väder, i snäll vind, där ingen kan skylla på annat än att de i gula dräkter var för bra.

Kortare väg upp än ner

Östersund-VM är tre månader bort och arrangörerna ska nog inte trycka upp Torstein Stenersen nuna på marknadsföringsmaterialet än. Det här var ett topplopp, det betyder inte att han är en toppåkare än. Och fortfarande är det svenska damlaget, som kom tvåa i Hochfilzen, ett större medaljhopp.

Men vi kan också tänka på den där trappan jag nämnde i en bisats.

En svorsk 30-åring har ett par steg kvar upp till himlen. Men i januari låg han tröttkörd och nobbad på botten. Om han just i dag stannar upp och ser sig om märker han att det är betydligt kortare väg upp än ner.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.