Generalsekreteraren: ”Det är väldigt upprörande”

Reagerar starkt efter Sportbladets granskning

Uppdaterad 2023-12-29 | Publicerad 2023-12-28

Efter Sportbladet granskning om våldsam träning i ett inridningsstall har verksamheten anmälts till länsstyrelsen.

Svenska ridsportförbundets generalsekreterare reagerar också på uppgifterna i granskningen.

– Det är något som jag tar kraftigt avstånd ifrån och det är helt oacceptabelt, säger Johan Fyrberg, ridsportförbundets generalsekreterare.

Under onsdagen publicerade Sportbladet en granskning om ett inridningsstall. Där berättade flera hästskötare som arbetat på stallet att de sett hur hästar utsatts för överdrivet våld vid träning. Detta verifierades också med bilder och videoklipp.

Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare, Johan Fyrberg, reagerar kraftigt efter Sportbladets granskning.

– Jag känner som många att det här är väldigt upprörande och att våld mot hästar inte har plats i ridsporten. Det är något som jag tar kraftigt avstånd ifrån och det är helt oacceptabelt, säger Johan Fyrberg.

Han menar att förbundet tar de här frågorna på allvar och han välkomnar den här typen av granskningar om hästvälfärd.

– Det är så viktigt att allt kommer upp till ytan och det är bra om människor som upplever att någon hästhantering avviker från vår värdegrund – kliver fram.

Ridsportsförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.

LÄS MER: Hästarna piskas tills de ger upp: ”Blicken dör på dem”

LÄS MER: Veterinären: ”Det krävs många och hårda slag”

Så agerar förbundet

Vad gör ni nu efter att detta har uppdagats?

– Jag tar gärna ta del av de berättelser och underlag som kommit fram. Vad vi framförallt gör är att vi reder i kopplingarna och om det finns kopplingar till ridsportförbundet. Vad är den enskildes ansvar och vilka kopplingar kan det finnas till ridsportförbundet, säger Johan Fyrberg och fortsätter:

– Om det handlar om våld mot hästar, misshandel, det ska polisanmälas. Det förutsätter jag att det har gjorts. Det är ju länsstyrelsen som har tillsynsansvar när det gäller privat verksamhet och jag förutsätter att det även har gjorts en orosanmälan.

Hur söker ni information om det som hänt?

– Bland annat genom att ta del av den granskningen du har visat på. Bland annat genom att titta på vad som kommer in i våra många kanaler. Det är viktigt att människor hör av sig. Vi ser ingen anstormning just nu, men det är väldigt viktigt att vi är öppna och har beredskap.

Om man har något man vill berätta, hur ska man säkrast nå fram?

– Man kan skicka in mejl till vår infoadress eller höra av sig direkt till mig. Vill man höra av sig anonymt, och känner sig mer trygg med det, kan man höra av sig till vår medlemsmannafunktion. Man kan även höra av sig direkt till den disciplinära strukturen.

Det här är person som tävlar också. Kan det bli frågan om disciplinära åtgärder?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, jag vet för lite. Men vi tar del av alla underlag och ser om det kan finnas kopplingar till oss, säger Johan Fyrberg.

Har anmälts till länsstyrelsen

Johan Fyrberg påpekar att det är tydligt inskrivet i förbundets stadgar att hästens välfärd ska värnas. Gör man inte det kan man inte vara medlem i förbundet.

– Om man bryter mot våra värdegrunder, att man ska värna om hästen, så kan man inte vara medlem i Svenska ridsportförbundet. För att svara rent konkret på hur man kan förhålla sig.

Efter Sportbladets granskning har det gjorts flera anmälningar till länsstyrelsen. Myndigheten uppger till Sportbladet att det under den 27 december kom in fyra orosanmälningar, det som tidigare kallades klagomål, om det aktuella stallet. Anmälningarna refererar till material i Sportbladets granskning.

Sportbladet har även velat intervjua ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda samt sportchef Andrea Barth. Vi har framfört vårt önskemål till förbundets presstjänst men ingen av dem har återkopplat.

LÄS MER: Hästarna piskas tills de ger upp: ”Blicken dör på dem”

LÄS MER: Veterinären: ”Det krävs många och hårda slag”