Alfelt: Så här får inte ett allsvenskt lag falla ihop

GÖTEBORG. Blåvittspelarna gick bort till fansens kortsida och möttes av burop.

Det som länge såg så bra ut mot Sirius slutade i ett jättefiasko.

En säker 2–0-ledning tappades till en tung 2–3-förlust.

IFK Göteborg

Så vad händer nu på Kamratgården? Nya spelare kommer in. Åker någon i ledningen ut?
En sak är säker. Det är en jobbig höst som väntar för den tidigare storklubben. Och det finns ingen garanti för att man löser problemen i tid.

IFK Göteborg har på kort tid förstärkt med Degerfors skyttekung Sargon Abraham och Marcus Degerlund från Hammarby. Dessutom lånar man norske ”mittfältstrategen” Fredrik Oldrup Jensen från belgiska Zulte Waregem med köpoption. Och till sist blev det klart med hemvändaren Robin Söder.

Lägg till att otursförföljde Patrik Karlsson Lagemyr i sin comeback mot Sirius tog tag i det offensiva mittfältsspelet. ”Paka” sköt dessutom iskallt in bollen i mål mellan benen på Sirius målvakt Lukas Jonsson när han fick friläge direkt efter paus.
Klubben har därmed med råge uppfyllt sina egna önskningar om en ny centrallinje med en försvarare, någon som kan dominera och styra mittfältsspelet, samt en vass anfallare som blivit två.

Så nu ska man bara få det att fungera också, vilket absolut inte sker med automatik nästan oavsett hur bra spelare man tar in. Det är skillnad på att i lugn och ro bygga upp och låta spelare lära känna varandras löpvägar under en träningssäsong mot att göra det under säsong då varenda poäng är hyperviktig.

Även om IFK dominerade mestadels mot ett Sirius som växte i andra halvlek visade Göteborg mest upp en ineffektivitet såväl bakåt som framåt. Svagheter som måste arbetas bort ifall man snabbt ska ta sig upp till säker mark.

Alla trodde det var offside

Blåvitt dominerade spelmässigt matchen igenom men skapade i princip ingenting under de första 45 minuterna. Karlsson Lagemyr och Amin Affane sprang rundor runt sina motståndare i mitten och matade passningar. Emil Salomonsson stack loss i djupled på högerkanten och fick en del fina långa svepande pass från David Boo Wiklander och André Calisir, men spetsen framåt saknades trots att de två målen droppade in snabbt efter paus.

Göteborgs andra mål var förvirrande. Alla trodde det var offside på Sebastian Olsson som knappt såg ut att vilja avsluta innan han bestämde sig för att pliktskyldigast slå in bollen i målet. Linjemannen hade flaggan uppe, men domare Glenn Nyberg uppfattade att bollen kom via Siriusspelaren Philip Haglund till Olsson. I så fall ett helt korrekt mål.

Ett mål som kändes som ett vinnarmål men som också fick Sirius att plötsligt börja agera mer precist i sin offensiv. Anfallen kom snabbare med mer tanke och fler spelare inblandade och man straffade Göteborg stenhårt för hemmalagets försvarsmässiga brister på fasta situationer.

IFK GÖteborg var ineffektiva och straffades stenhårt för sina misstag, skriver Stefan Alfelt.

Inhopparen Moses Ogbu lämnades helt ensam vid bortre stolpen av Blåvitts försvar efter hörna så att han kunde placera in reduceringsmålet i nättaket.

Philip Haglund vann en nickduell på frispark utifrån mot Carl Starfelt och styrde in 2–2.

Ny lång frispark. Dåliga försvarsbeslut inne i Göteborgs straffområde och Sam Lundholm kunde trycka in bollen under Erik Dahlin som inte hann med på skottet. Sirius hade vänt. Igen. Precis som senast de möttes.

En blytung seger

En blytung seger för Kim Bergstrands lag och en ännu tyngre förlust för IFK Göteborg. Med det spelövertag och den tvåmålsledning man skaffade sig får ett allsvenskt lag inte falla ihop och släppa till så klantiga baklängesmål.

Förmodligen säger det väldigt mycket om hur det är ställt i klubben just nu. Man tål inte särskilt stora motgångar varken bredvid eller på planen längre och då hissas varningsflaggorna.

Lag man trott vara för stora för att åka ut har gjort det. Det händer någon gång i alla ligor.

Frågan är om nyförvärv räcker för att bryta den negativa trenden när det handlar om en hel