Gyllene fyrklövern: Så ska Sarah slå rekord

Publicerad 2017-07-23

BUDAPEST. I dag börjar Sarah Sjöström jakten på sin gyllene fyrklöver.

I åtta dagar ska 23-åringen följa en strikt plan för att åstadkomma vad ingen svensk tidiagre varit i närheten av.

– Jag måste sova mycket. Vila när jag kan. Då kan det gå bra, säger hon.

Ingen svensk förutom Sarah Sjöström har tagit mer än ett guld på ett långbane-VM.

När årets mästerskap drar igång i dag räcker knappt vår simhistoria – från 20-talets bröstdemon Håkan Malmrot via Gunnar Larsson och Therese Alshammar – som måttstock för vad 23-åringen kan uppnå. Hennes tider i år pekar på en till synes orimlig fråga:

Tar du fyra guld?

– Jag kan inte ta det för givet. I och med att jag kör så många lopp blir det svårare på slutet när jag har tröttat ut mig medan de andra är piggare. Det gör att chansen minskar. Men ligger jag på nivån jag har gjort hittills är det klart att det räcker långt, säger Sarah Sjöström, som för första gången fick känna på tävlingsbassängen under lördagen.

Toppar alla årsbästalistor

Hemma i Sverige sitter reklamaffischer som inte frågar om du ska vinna en VM-medalj utan ”tar Sarah fyra guld?”. Du som har gjort en dygd av att sänka förväntningarna: är det pressande att frågan ställs så?

– Nej, man blir på tårna. Jag vet att det gäller att göra allting rätt när det gäller.

Efter OS i Rio strök Sjöström 200 meter frisim ur programmet för att renodla en fyrklöver av distanser. Tränaren Carl Jenner byttes ut mot Johan Wallberg, hon blev starkare och förlängde armtagen i fristil, vilket har lett till total dominans på årsbästalistorna.

Sarah Sjöström är tre respektive sju tiondelar före näst snabbaste simmare på 50 och 100 fritt. På 50 och 100 fjäril är hon snabbast med åtta och elva tiondelar.

Krävs disciplin och vila

Var och en för sig är hon överlägsen på distanserna, men OS i Rio förra sommaren visade vad det kostar att simma på världstider lopp efter lopp. Efter guld på första individuella distansen blev det silver på andra, brons på tredje och missad finalplats på fjärde. En braksuccé ändå naturligtvis, men på VM ska hon försöka motverka den fallande tendensen.

Värst blir det på slutet av VM där tre av fyra distanser ligger ihoptryckta på en helg. Där krävs disciplin och vila, säger Sarah Sjöström.

– Ja, men till skillnad från OS kommer jag inte ha kört fem tvåhundringar (individuellt och lagkapp) under veckan. Jag har två dagar ledigt. Men mest handlar det om att spara mentala krafter. Jag måste sova mycket och äta rätt.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Följ ämnen i artikeln