SvFF slår tillbaka: Inga planer på könstest

Publicerad 2020-01-20

Nej, Svenska fotbollförbundet ska inte börja med könstester.

Efter Radiosportens uppmärksammade reportage dementerar chefsjuristen Anders Hübinette påståendet.

– Jag tycker att en så svår och viktig fråga förtjänar större djup. Så diplomatiskt kan jag uttrycka mig, säger Hübinette.

Det är dagens mest omtalade sportnyhet.

Tidigt på måndagsmorgonen publicerade Radiosporten ett reportage med rubriken ”Fotbollförbundet öppnar för könstester av damspelare”, vilket rapporterades vidare av i princip alla stora mediehus, däribland SVT, TT och Sportbladet.

Till Expressen reagerade Nilla Fischer kraftfullt på nyheten.

– Jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, sa hon.

Hübinette.

”Välkomna och inkludera alla”

Ordet könstest nämns tidigt i Radiosportens inslag. Men SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette uppfattade inte att intervjun med honom handlade om sådana tester, utan om hur tävlingsuppdelningen ska se ut i svensk fotboll. Kan exempelvis en transperson som är född i en manskropp delta i damklassen om hon juridiskt är kvinna? Kan en hyperandrogen kvinna göra det?

Den skillnaden är viktig, menar han.

– I ordet könstest ligger att idrotten bestämmer någons kön. Det är inte vad det handlar om. Det här berör en tävlingsuppdelning och inte att någon från idrotten ska sätta en stämpel på någon, säger Hübinette.

Hur ser du på reportaget?

– Jag är inte felciterad någonstans, däremot blir rubriken något tillspetsad. Den leder tankarna fel. Vi utgick från Fifas regelverk som redan i dag möjliggör att det kan krävas en utredning eller verifikation exempelvis för VM. Sedan var det ett resonemang om vårt nuvarande regelverk, vad som finns och inte finns där.

”Det är inte vad det handlar om”

Efter Radiosportens publicering har fotbollsförbundet gått ut med ett förtydligande där de menar att den kommande översynen, som görs i samarbete med Riksidrottsförbundet och RFSL, syftar till att välkomna ”personer som upplever att deras könsidentitet inte stämmer överens med biologiskt eller juridiskt kön”.

– I ordet könstest ligger frågan om idrotten bestämmer någons kön. Det är inte vad det handlar om. Det här är frågan om en tävlingsuppdelning och inte att sätta en stämpel på någon, säger Hübinette.

Radiosportens chef Markus Boger menar att också rubriken var korrekt, även om Anders Hübinette inte säger ordet ”könstest”.

– Han säger att man tittar på Internationella friidrottsförbundets könsverifieringssystem. Visst, han säger inte könstest, men vad är ett könsverifieringssystem? Är inte det ett könstest? frågar Boger retoriskt och fortsätter:

”Vi vore inte först...”

– Vi tycker att vi har rapporterat vad de säger. Vi kunde sagt "könsverifieringssystem i någon form", men i min värld är det väldigt likt om inte samma sak som könstest.

Ordet könstest låter som att man ska ta reda på någons kön. Läser man Nilla Fischers reaktion verkar det som att hon uppfattar det på samma sätt. Hur ser du på att er rapportering har lett till sådana uppfattningar?

– Det visar att frågan är svår och snårig för alla inblandade, oavsett om man är fotbollsspelare eller jurist på SvFF.

Anders Hübinette håller inte med.

– Jag tycker att könstest leder tankarna till något mer konkret och kirurgiskt. Snarare än verifieringsprocess som redan finns enligt Fifas regelverk. Om SvFF hade tagit ett sådant initiativ vore vi inte först i världsfotbollen. Men nu är vi inte där, säger SvFF:s chefsjurist.

Stryktipset på lördag: Se expertens bästa tips
här.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.