Melwin Pantzar hjälte i EM-kvalet mot Bulgarien

Publicerad 2024-02-22

Ludvig Håkanson tvingades lämna återbud i sista stund på grund av skada.

Då klev Melwin Pantzar fram i slutet och sköt en viktig seger till Sverige i EM-kvalet.

– Många har pratat om att det var svensk baskets största match på väldigt länge och vi levererade, säger förbundskapten Mikko Riipinen.

Sveriges herrar har inte spelat ett mästerskap sedan basket-EM 2013. När kvalet drog igång i Partille Arena saknades Ludvig Håkanson, Christopher Czerapowicz och Simon Birgander på grund av skada. Inte heller NBA-kandidaterna Elliot Cadeau, Pelle Larsson och Bobi Klintman fanns med.

Men Sverige fick ändå en bra start i den viktiga första matchen mot Bulgarien.

Hemmanationen tog ledningen med 29-22 i den första perioden och fortsatte behålla greppet. Barra Njie avslutade andra perioden med matchens delikatess när han enhandsdunkade i 50-43. För svensk del handlade mycket om att stoppa Codi Miller-Mcintyre. Stjärnan hade stått för 17 poäng efter tre perioder, men tröttnade rejält på slutet. Sverige hade en 12-poängsledning, men med två minuter kvar var Bulgarien på väg tillbaka in i matchen. Då stod Melwin Pantzar för en steal och satte sedan två viktiga poäng plus ett bonuskast till 78-68.

”Höll energin hela vägen”

När Pantzar, poängbäst på 16 poäng, sedan drog i en planka-i-trea var matchen definitivt över. Denzel Andersson satte dessutom en lång buzzer beater-trea på slutsignalen som gav en 14-poängsseger med 84–70.

– Wow, jag hade inte skjutit bra den här matchen. Det är skott jag brukar sätta, men tyvärr gjorde jag inte det idag. Jag visste att laget behövde något av mig och, tack gud, i slutet satte jag mina skott, säger Pantzar till SVT.

Poängen är viktiga ifall det blir inbördesmöten mellan Sverige och Bulgarien om den sista EM-platsen. Sverige har även Tyskland och Montenegro i gruppen och tre bästa lagen går vidare till mästerskapet sommaren 2025.

Förbundskapten Mikko Riipinen hyllade Pantzar stort efter matchen.

– Det är bra att vi kan sätta planka i treor när vi missar layups. Det är en stor spelare. Han kan spela på den här nivån mot vem som helst, säger han till SVT.

På söndag ställs basketherrarna mot Montenegro på bortaplan.