Konspirationsteorin: ”Det kan ni strunta i”

Publicerad 2022-02-13

PEKING. Tre Kronor tappade 3–0 till 3–3.

Ett resultat som tog både Sverige och Finland direkt till kvartsfinal – och genast var spekulationerna igång:

– Det där kan ni strunta i direkt. Jag ville vinna vid full tid, säger målvakten Magnus Hellberg.

Inför det nordiska mötet var förutsättningarna glasklara. Oavgjort vid ordinarie tid och båda nationerna skulle vara klara för kvartsfinal.

Det spekulerades också på sina håll om att båda lagen skulle vara nöjda med ett oavgjort resultat.

Och visst blev det oavgjort efter 60 minuter.

Det såg länge ut att bli svensk seger när det stod 3–0 efter två perioder, 40 minuter som Tre Kronor hade dominerat stort.

Men i den tredje perioden ändrade plötsligt matchen helt karaktär.

”Ville vinna gruppen”

Finland tog över och Sverige, som fram till dess varit ramstarkt framför eget mål, hade plötsligt ingenting att sätta mot.

De blåvita lejonen gjorde tre raka mål och efter ordinarie tid var det just oavgjort.

Men att det skulle handla om något annat än en svensk kollaps ville inte spelarna kännas vid:

– Vi gick ut för att vinna matchen såklart. Vi ville vinna gruppen. Jag vet inte…, det var det enda vi hade i vårt mindset, säger forwarden Joakim Nordström.

Sverige tappade 3–0 till 3–3 i tredje perioden.

Finland högre rankat

Magnus Hellberg var inne på samma linje:

– Det där kan ni strunta i direkt. Jag ville vinna vid full tid. Jag hatar att släppa in mål så det här var inget jag ville ha. Absolut inte, säger han.

Finland vann sedan i övertid och blir nu högre rankat än Sverige av de fyra lag som slipper spela åttondel och är klara för kvartsfinal.

Tre Kronor är alltså trots förlusten också klart för kvartsfinal som bästa tvåa.

–  Om några timmar när det här har lagt sig är det självklart en fördel att gå direkt till kvartsfinal. Men man älskar att vinna hockeymatcher och speciellt att vinna mot finnarna. Just nu är jag kvar i känslan vad som hände därute. Men gjort är gjort och nu ska vi lägga all kraft på kvartsfinalen, säger Magnus Hellberg.