Kallas stötteperson: ”Trivs väldigt bra”

Publicerad 2017-06-06

Sol, varmt och underbara vyer. Då åker shortsen fram.

När det norska och svenska landslaget lämnat Sognefjell finns en lysande stjärna kvar.

Men Charlotte Kalla är inte ensam.

Två av team Kallas nyckelpersoner finns på plats – tränaren och systern, som är fysioterapeut.

– Det känns som en jättestor förmån att umgås med Cecilia, jag trivs väldigt bra i hennes sällskap, säger Charlotte Kalla till Sportbladet.

Följ ämnen
Längdskidor
Tränaren Magnus Ingesson och systern Cecilia Kalla inne i vallaboden.

Förra veckan snurrade norska och svenska landslagsåkarna runt på de preparerade spåren i Sognefjell i Norge.

Den här veckan är det Charlotte Kalla som står för stjärn­inslaget.

Sveriges stora OS-hopp anlände i fredags, hann hälsa på ­sina vänner i landslaget innan de åkte hem och hon kastade sig ut på sitt fortsatta privatspår.

Ser fram emot fristilen

Fokus under dagarna i Norge är tydligt.

– Det är skidåkning som är prio. Det blir två pass skidor om dagen och mycket teknikarbete. Vi kommer att filma, köra ­lite fart och impulser.  Det är väldigt bra förutsättningar för teknik­arbete här. Det är lika mycket ­fokus på klassiskt som på skejt. Och att fortsätta åka så effektivt som möjligt, krafterna ska gå i rätt riktning så mycket som möjligt, säger Charlotte Kalla på ­telefon till Sportbladet.

OS innehåller flera lopp i fristil, är ditt huvudfokus där?

– Det är mycket fristilsloppen som jag ser fram emot den här säsongen. Helst i OS och tio ­kilometer. Samtidigt handlar det om att fortsätta jobba på den fina klassiska åkningen som jag har haft de senaste säsongerna. Och bibehålla den känslan och helst utveckla tajmingen ytterligare och hitta rätt i tyngdöverföringen.

Systern en viktig del

Med på lägret i Sognefjell finns förstås också Magnus ­Ingesson, tränaren som arbetat nära Charlotte Kalla i tio år. Klubbkompisen Jennie Öberg är också där som träningssällskap, samt systern Cecilia.

Charlotte började samarbeta med sin syster för ett år sedan när satsningen på ett eget team startade.

– Vi hittade ett bra sätt att ­arbeta under fjolåret. Hon finns verkligen med som en resurs och stötteperson ute på läger. Dels för att hon är duktig på att behandla, men också för att hon fungerar som den som förstår och ser. Det är Stefan Thomson (fystränare) som lägger upp hur vi ska jobba med styrka, rörlighet. Men hon kan förmedla det hon ser till Thomson vilket är viktigt, förklarar Charlotte Kalla.

”Hittat en bra balans”

Systerns närvaro fyller också en social funktion.

Ibland kan systrarna steppa ur sina roller och bara vara – systrar.

– Så blir det vid alla samtal man har vid middagar och så. Jag tycker att vi har hittat en bra ­balans.  Jag trivs jättebra i Cecilias sällskap och har ett jätte­stort förtroende för hennes ­kunskaper och färdigheter, ­säger Charlotte Kalla.

Både det svenska och norska landslaget har lämnat Sognefjell, då finns det extra myclet plats över i de norska träningsspåren.

Betydelsen av att ha närheten till Magnus Ingesson har varit den drivande faktorn till att Charlotte Kalla valt att stå utanför svenska skidlandslagets träningsgrupp under försäsongen för andra året i rad.

– Det är en stor trygghet då jag vet hans träningsfilosofi och han vet hur jag fungerar. Vi har många erfarenheter av bra saker och högt tak och kan utveckla sådant som kan bli ännu bättre. Det går på ett helt annat sätt nu när vi har möjlighet att träffas så här och få kontinuitet i det jobb som vi ska göra, säger Charlotte Kalla.

Andra säsongen ihop

I sitt team har skidåkaren, som tog tre VM-medaljer i vintras, också hjälp med presskontakter, sponsorer och mental rådgivning.

Team Kalla är bara inne på sin andra säsong, men flera av relationerna har vuxit sig starka ­under längre tid än så.

Och medarbetarnas inställning gör skidstjärnan och ­chefen glad, ja hon låter nästan lite förvånad.

– Det känns som att alla som jag jobbar med är intresserade av att jag ska få det bättre, säger hon.